Чоловічий клуб

Малий, та вправний: гранатомет УАГ-40

Спроби виробництва в Україні зброї за стандартами НАТО здійснювались майже весь час від здобуття незалежності. Насамперед це стосується орієнтації на експорт. Однак вдалих зразків було дуже мало. Один із них – автоматичний гранатомет УАГ-40.

На початку 2000-х років конструкторське бюро «Точні механізми» (Білорусь) розробило станковий гранатомет під 40 мм гранати стандарту НАТО в металевій стрічці М16.

уаг-40

Дослідне виробництво гранатомета було розпочато вже на Україні – на заводі «Ленінська кузня» (нині – завод «Кузня на Рибальській») у 2010 році. До жовтня 2013 року було виготовлено 12 дослідних зразків.

Остаточний варіант гранатомета був представлений у вересні 2013 року на виставці «Зброя та безпека – 2013». Через місяць було розпочато передсерійне виробництво.

Із лютого 2014 року на УАГ-40 встановили радянський оптичний приціл ПАГ-17, а в лютому 2015 року був представлений варіант з інтегрованою рейкою Пікатіні та поліпшеним механізмом живлення.

Автоматичний гранатомет призначений для стрільби на дистанцію до 2000 метрів, він є ефективним засобом як проти живої сили противника, так і проти легкоброньованої техніки та захисних споруд.

Високий рівень мобільності разом із відсутністю потреби підготовки позиції для стрільби дають можливість в умовах атакуючого бою швидко міняти вогневу позицію як на відкритому просторі, так і в урбанізованому середовищі. Дульне гальмо спроектоване таким чином, що, використовуючи газ від продуктів згоряння пороху, зменшує імпульс відбою, зменшує імпульс підкидання ствола вгору, зменшує розпил частинок ґрунту в місці встановлення триноги.

Управління гранатометом здійснюється двома руків’ями, розташованими в задній частині корпусу, або однією рукояткою і плечовим упором. Для зручності оператора руків’я можуть перебувати в горизонтальному або вертикальному положенні.

Праве руків’я оснащене спусковою клавішею. Спускова клавіша має два режими: для одиночних пострілів і для автоматичної стрільби . Спускова клавіша і затвор обладнані фіксаторами, що унеможливлюють несанкціонований постріл за будь-яких умов (падіння, тряска, вібрація, удари з будь-якого боку). Для зручності та надійності обидва фіксатори управляються одним важелем.

Першим оператором гранатомета стали збройні сили Нігерії, кількість поставлених зразків невідома, але вона обчислюється десятками.

уаг-40-1

Гранатомет активно використовувався в бойових діях проти терористичного угрупування «Боко Харам». У квітні 2016 року терористи поширили фотографії захоплених озброєнь у результаті засідки на підрозділ 155-ї оперативної групи нігерійської армії. Серед іншого, на фото та відео був зафіксований і гранатомет УАГ-40.

На виставці «Зброя та безпека-2014» заводом «Ленінська кузня» був представлений бойовий модуль «Кіборг» із 12,7-мм кулеметом «Утьос» і 40-мм гранатометом УАГ-40.

У січні 2015 року розробники УАГ-40 повідомили, що гранатомет «швидкими темпами намагаються прийняти на озброєння» і він проходить останню фазу випробувань перед запуском серійного виробництва.

Тоді ж було заявлено, що гранатомети надійдуть на озброєння української армії найближчим часом. Однак у стройових частинах їх досі немає – насамперед на долі гранатомета позначається нестандартний для ЗСУ боєприпас, який планують виготовляти в Україні.

Технічні характеристики:

Максимальна довжина 960 мм

Вага (без гранат) 17 кг

Довжина ствола 400 мм

Максимальна дальність стрільби 2200 м

https://www.youtube.com/watch?v=uejpXWJ5ncQ

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button