Чоловічий клуб

Великі трагедії маленького села

Війна на Донбасі так чи інакше зачепила дуже багатьох жителів Чернігівщини.

Загиблі є майже в кожному районі та населеному пункті. Однак є невеличке село, де на фронт пішли двоє чоловіків і обидва вони загинули. Це село Рокитне Бобровицького району, а загинули молодший сержант Сергій Ковальчук і старший сержант Микола Дегтяр.

Першим був призваний до Збройних сил України у квітні 2015 року Микола Дегтяр, який народився у квітні 1990 року. Він у 2007 році закінчив Пісківську ЗОШ І-ІІІ ступенів імені П.Г.Тичини. Потім було навчання в Броварському професійному ліцеї на професію «рихтувальника кузовів автомобілів, електрогазозварника».

Потім була робота механіком на СТО в м. Бровари, строкова служба у складі 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону. Після повернення з армії працював у «Київтранспарксервіс» і вступив на заочне навчання до Київського національного університету технологій та дизайну за спеціальністю «фахівець у галузі легкої промисловості» (закінчив у січні 2016 року).

У зоні АТО служив у складі 11-го окремого мотопіхотного батальйону «Київська Русь» 59-ї окремої мотопіхотної бригади. Загинув 22 червня 2016 року під час мінометного обстрілу біля села Троїцьке Попаснянського району Луганської області. Похований 24 червня 2016 року в селі Рокитне.

Указом Президента України № 330 від 11 серпня 2016 року «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Ту ж Пісківську ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. П.Г.Тичини, але на 19 років раніше (у 1988 році) закінчив і Сергій Ковальчук. Він народився у квітні 1973 року, після школи закінчив Ніжинський аграрний технікум за спеціальністю «інженер сільськогосподарських машин». Строкову службу проходив у Радянській Армії та Збройних силах України у 1991-1993 роках. Потім працював різноробочим «Укргазбуд» у с. Мочалище.

У травні 2015 року пішов на контракт і з вересня воював на Донбасі у складі 14-ї окремої мотопіхотної бригади.

У ніч на 1 травня 2016 року група розвідників під смт Старомихайлівка Мар’їнського району Донецької області потрапила в засідку ворогів. Під час сутички молодший сержант Ковальчук С.М. загинув, захищаючи відхід побратимів. Тіло героя захопили бойовики «ДНР» та виклали відеоролик в інтернеті. Тіло повернуто під час обміну.

Похований 6 травня 2016 року в селі Рокитне.

На час загибелі батька син Олександр проходив строкову службу в «Десні», донька Юлія закінчувала школу.

Тільки через рік Указом Президента України № 58/2017 від 10 березня 2017 року, «за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку», був нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button