Чоловічий клуб

Неказковий «Ельф»

Практично в усіх країнах світу на озброєнні поліції, міського спецназу та частин особливого призначення стоять пістолети-кулемети. Україна в цьому сенсі не є винятком – після набуття незалежності не припиняються спроби сконструювати власну зброю цього класу для потреб спецпідрозділів МВС і СБУ.

У середині 90-х років ХХ століття дуже перспективним був проект пістолета-кулемета «Ельф», розробленого в «Київському конструкторському бюро Спеціальної Техніки» (КБСТ) під керівництвом професора Ігоря Олексєєнка.

Зовні пістолет-кулемет дуже схожий на ізраїльський Uzi. Його автоматика побудована на принципі напіввільного затвору, стрільба ведеться зі заднього шептала (з відкритого затвору), зброя здатна вести вогонь як у самозарядному, так і в автоматичному режимах. Пістолет-кулемет спроектований так, що працює практично без віддачі.

У момент пострілу затворна рама рухається не назад, як у автомата Калашникова, а вперед. Зброя оснащена системою примусового охолодження повітрям, у якій затвор додатково виконує функцію повітряної помпи, проганяючи повітря через кожух навколо ствола. Навіщо така система потрібна пістолету-кулемету, в якого вже присутній достатньо низький темп стрільби — запитання лишається відкритим.

Пістолет-кулемет «Ельф» не вирізняється нічим особливим — він має штамповану ствольну коробку, магазин вставляється в пістолетну рукоятку. В передній частині ствольної коробки розташовується додаткова складна передня рукоятка, що також слугує для зберігання запасного магазина. Приклад висувний, стальний. Із тильної сторони рукоятки – натискний важіль автоматичного запобіжника. Прицільні пристосування прості, відкритого типу. Живучість ствола становить 10 000 пострілів.

Завдяки простоті конструкції пістолет-кулемет не чутливий до перепадів температур і до забруднення механізму, зокрема до підвищеної вологості і до морського клімату. 62 % деталей виготовлено методом холодного штампування та зварювання і тільки 38% на токарних і на фрезерних верстатах, що робить «Ельф» дуже прийнятною зброєю для виготовлення у воєнний час.

Попри те, що пістолет-кулемет «Ельф» вийшов достатньо дешевим і простим у виробництві, він так і не був поставлений на озброєння та не був доведений до серійного виробництва. Цьому «сприяли» фінансові проблеми, складнощі із залученням інвестицій, відсутність бази для проведення випробувань.

эльф

Тактико-технічні дані

Патрон – 9х18 ПМ або 9х19 Para;

Довжина: з розкладеним прикладом – 580 мм, зі складеним прикладом – 416 мм;

Довжина ствола – 240 мм;

Початкова швидкість кулі – 360 або 425 м/с

Вага спорядженого – 2,55 кг;

Темп стрільби: 400-500 постр./хв;

Прицільна дальність – 150 м

Ємність магазина – 25 або 32 патрони

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button