Чоловічий клуб

«Шилка» однієї війни

Війна на Донбасі зажадала від військових буквально напруження усіх сил.

Так на фронті з’явилися зразки бойової техніки, давно знятої з озброєння ЗСУ. Одним з них стала самохідна зенітна установка ЗСУ-23-4 «Шилка».

Така установка має чотири автоматичні 23-мм гармати з темпом стрільби у 3400 снарядів на хвилину та дальність в 2 км.

До весни 2014 року це зенітні установки здебільшого перебували на зберіганні: 20 одиниць в Вознесенську, 12 — в Ніжині, 10 — В Шепетівці, 8 — в «Десні» і 55 — в Балаклії (всього 105 машин).

На озброєнні вони були тільки в складі дивізіону 36-ї бригади берегової оборони. Ці машини були захоплені російськими окупантами в Криму, були повернуті і в червні 2014 року склали основу оборони Миколаєва — їх поставили на блок-постах, але їх технічний стан був дуже поганий. Пізніше ці 11 установок був передані 145-му ремонтно-відновлювального полку і частково відновлені та відправлені до війська (за деякими даними це три установки).

З початком війни почалося відновлення парку «Шілок». У 2015 році Міністерством оборони був підписаний контракт з ремонтним заводом в Балаклії, де знаходилося максимальна кількість «донорів» для відновлення.

Всього на сьогоднішній день вдалося поставити в стрій біля 30 ЗСУ-23-4 «Шилка». Більшість з них знаходиться в другій і третій лінії оборони — у Покровському, Костянтинівці, Краматорську в складі різних механізованих бригад.

Однак принаймні одна установка знаходиться на самій «гарячої» точці фронту — на Авдіївській промці.  Відновлена ​​волонтерами вона є серйозною вогневою силою.

Як загадує один із бійців: «Бої на промзоні спалахують під вечір, коли представники ОБСЄ їдуть вечеряти. Спочатку починається обстріл з кулеметів, гранатометів і автоматів. Багатостраждальні будівлі промзони починають приймати на себе сотні куль, випущені в основному бойовиками за алгоритмом «авось кого зачепить».

Десантники починають мляво їм відповідати, якщо засікає явну позицію. Ну а якщо по промзоні з боку позицій сепаратистів починають тягати щось серйозне типу ЗУ-23, в гру включається її величність «Шилка» своїми зчетвереними авіаційними гарматами ГШ-23. І на тих секторах, які оглядає її величність «Шилка», стріляти чомусь ніхто не намагається».

Ще статті по темі

Back to top button