Політика

Атрошенка мають звільнити: законодавче роз’яснення громадського активіста Гашпара

1 лютого Львівський апеляційний суд ухвалив рішення у справі чернігівського міського голови Владислава Атрошенка. Він відхилив апеляцію мера, а тому постанова про його відсторонення від посади набула чинності.

Владислава Атрошенка відсторонили від посади на рік за те, що на початку березня він відправив дружину з двома дітьми за кордон на службовій автівці Toyota Camry, тому в цьому є корупційна складова.

У свою чергу громадський активіст Олександр Гашпар вважає, що через те, що сталося, відповідно до чинного законодавства, чернігівського міського голову мають звільнити і він достроково повинен припинити свої повноваження.

«Закон «Про службу в органах місцевого самоврядування» і Закон «Про місцеве самоврядування України» не передбачає такого виду дисциплінарного стягнення, як тимчасове відсторонення від посади на один рік. У законі передбачено, що в разі вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією, особа звільняється. Настає дострокове припинення повноважень, у цьому випадку міського голови. І така особа звільняється упродовж трьох днів із моменту отримання рішення суду, яке набрало законної сили без відповідного рішення міської ради.

А така санкція, як відсторонення, згідно з Кодексом законів про працю, застосовується в разі появи працівника у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння або вчинення якогось іншого подібного проступка. І такого поняття, як відсторонення на один рік, у законодавстві немає», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Олександр Гашпар.

Тобто, за словами Гашпара, звільнення чернігівського міського голови має відбутися автоматично.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині є глиняні печери (Фото)

«Міська рада отримує рішення суду, що міського голову притягнуто до адміністративної відповідальності, де зазначено, що до нього застосовано стягнення у вигляді позбавлення права займати відповідні посади. То особа достроково припиняє свої повноваження, тобто вона звільняється. З цього приводу я надіслав навіть звернення до Національного агентства з питань державної служби, щоб вони дали роз’яснення щодо чинного законодавства», – сказав він.

Гашпар також розповів, що на сесії міської ради, яка відбулася 9 лютого, ухвалили рішення про тимчасове виконання обов’язків міського голови секретарем міською ради Олександром Ломако, строком на один рік. 

«Це зокрема законом і передбачено, що в разі дострокового припинення повноважень голови його обов’язки виконує секретар. Також було ухвалено рішення щодо внесення відомості у Єдиний державний реєстр юридичних осіб про повноваження Ломако», – розповів громадський активіст.

Він також каже, що нового секретаря Чернігівської міської ради обирати не потрібно. Адже секретарем залишається пан Ломако, просто він, згідно із Законом «Про місцеве самоврядування України», окрім того, що є секретарем, виконує обов’язки міського голови.

«Якби не було воєнного стану, Верховна Рада мала б ухвалити рішення про позачергові вибори міського голови, а оскільки воєнний стан, то, відповідно, секретар буде виконувати обов’язки міського голови, допоки не закінчиться воєнний стан і не будуть призначені місцеві вибори», – роз’яснює Гашпар.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button