Політика

«Блокадне питання»: чи підуть депутати на сесію і за що голосуватимуть

Уже менше ніж за годину має розпочатися позачергове засідання сесії Чернігівської міської ради. На порядку денному одне питання – «Про звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо ситуації з торгівельною блокадою».

ЧЕline вирішив поцікавитися в депутатів міськради з різних фракцій, чи підуть вони на сесію та, власне, чи голосуватимуть за це звернення.

Вадим Соколюк, депутат від фракції «Самопоміч», заявив, що на засідання піде, але, щоб визначитися з голосом, треба ознайомитися з текстом звернення. Та якщо керуватися логікою партії «Самопоміч» на всеукраїнському рівні, то чернігівська міська фракція підтримає це звернення.

«На сесію піду, але проекту звернення ще не бачив», – заявив Сергій Воробйов, депутат від фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Однак можна припустити, що міська фракція «БПП» не підтримає «блокадного» звернення.

«Перед сесією буде погоджувальна рада і після неї ми приймемо рішення. Не зрозуміло поки, які питання будуть і який текст», – прокоментував Ярослав Ковтун, депутат від фракції «ДемАльянс». Швидше за все, чернігівський «Демократичний Альянс» проголосує за звернення. Знову ж таки, це тільки припущення.

«Піду я та Ірина Березинець, Шерстюк Жанна у відрядженні. Голосувати чи ні, вирішимо після обговорення самого звернення», – прокоментувала Наталія Осіковська (фракція «Радикальна партія»). Лідер партії Олег Ляшко заявляв, що проти блокади, тому цілком ймовірно, що чернігівські радикали не проголосують.

Депутат з «Опозиційного блоку» Павло Вовк не захотів коментувати, але з вірогідністю 99 % можна припустити, що «опоблоківці» не голосуватимуть за «блокадне» питання.

Депутати з фракції «Наш край» позиціонують себе як конструктивні та прагматичні політики, тому виступають за врегулювання конфлікту стосовно блокади, але виключно в правовому полі. Адже зараз склалася парадоксальна ситуація, коли лобами зіткнули патріотів двох площин – правоохоронців та ветеранів АТО. Тому можна припустити, що «Наш край» все ж підтримає звернення.

У представників фракції «Батьківщина» не вдалося взяти коментар, але якщо місцеві можновладці «слухняні» і керуються настановами свого лідера Юлії Тимошенко, яка підтримує блокаду, то підтримають звернення.

До речі, сьогодні Рада національної безпеки і оборони України прийняла рішення припинити переміщення вантажів через лінію зіткнення. Про це повідомив Секретар РНБО України Олександр Турчинов за результатами засідання Ради. Тому фактично навіть якщо депутати і проголосують за «блокадне» звернення (тексту якого, до речі, ще громадськість і журналісти не бачили), то воно не матиме жодної «логічної» сили. Загалом ця сесія буде більше популістською, ніж доленосною. І якщо звести до купи «арифметичні здогадки» після спілкування з депутатами та логічні припущення, то можна спрогнозувати, що сесія Чернігівської міської ради все ж проголосує за «блокадне» звернення.

Але відкритим залишається питання кворуму.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button