Політика

Чи вплине ситуація в Нагірному Карабасі на Україну: думка військового експерта з Чернігова

Українці неабияк страждають від війни у своїй державі, адже це жертви, скалічені долі, руйнування та розруха. Між тим, додалася новина про початок військової операції Азербайджаном у Карабасі. Азербайджанське міноборони повідомило, що це відбувається з метою відновлення конституційного ладу.

Чим ця ситуація є насправді, розбиралися з військовим експертом із Чернігова Михайлом Жироховим.

Пане Михайле, в чому суть конфлікту в Нагірному Карабасі?

Це найдавніший конфлікт на території колишнього СРСР. Він почався десь у 1988 році. Проблема в тому, що це була Нагірно-Карабаська автономна республіка, яка перебувала у складі радянського Азербайджану, але вірмени там становили більшу частину населення. І це вірменське населення виступало за приєднання до Вірменії. Тому спершу там почалися сутички, а потім конфлікт переріс у дві повноцінні війни. Перша карабаська війна – 1992-1994 рр., друга – 2020 року. Першу карабаську війну Азербайджан програв. І фактично Нагірно-Карабаська республіка була невизнаною. В результаті другої війни 2020 року десь 70 відсотків території за азербайджанською термінологією було звільнено. Але тоді росіяни змогли натиснути на геополітичному рівні і ввели так звані миротворчі сили без будь-якого мандата ООН, ЄС чи будь-якого іншого. То вони за взаємною згодою мали перебувати там до 2025 року. Але було очевидно, що для Азербайджану питання визволення Карабаху стало національною ідеєю. Причому її просували повсюди: від дитсадків і до вищих владних структур. Тож ця тема постійно нагніталася. Тема національного визволення взагалі була і є головною. Безперечно, щойно росіяни у 2025 році покинули б цю територію, почалася б нова фаза збройного протистояння. Але в 2022 році росія напала на Україну і це вторгнення показало, що росія не має тих військових ресурсів, щоб диктувати волю Азербайджану на території Карабаху. Тому очевидно, що азербайджанське керівництво взяло курс на військове вирішення цієї проблеми. І будь-який спалах міг призвести до війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вандали пошкодили пам’ятку історії техніки на Чернігівщині, – коментар археолога

То коли почався новий етап загострення?

Уже влітку почалося стягування азербайджанських і вірменських військ до кордону. І буквально вчора під час розмінування дороги підірвалися азербайджанські сапери, семеро військовослужбовців загинули. Для Азербайджану ця подія стала приводом для початку активних бойових дій. Першою фазою стало знищення протиповітряної оборони в цій Нагірно-Карабаській республіці. А наступною фазою має бути фаза наземного наступу. Є величезне питання: чи втрутиться Вірменія в цей конфлікт, бо вони заявляють, що їхніх військ на території Карабаху немає. Чи втрутиться третя сторона – росія – теж питання. Бо окрім якихось незрозумілих заяв, наразі жодних реальних кроків немає. Іран може втрутитися на боці Вірменії. Але тут є питання, бо Азербайджан підтримує Туреччина. І до великої війн між Туреччиною й Іраном, я вважаю, що не дійде.

Там є ще кілька проблем у відносинах Вірменії з Азербайджаном, маю на увазі насамперед Нахічевань, до якого Азербайджан має доступ тільки через територію Вірменії. Подальший розвиток подій залежатиме від того, якою буде реакція міжнародної спільноти.

Це має бути швидка операція. Якщо вона затягнеться, ОБСЄ, Європейський Союз, США можуть тиснути на Азербайджан і все закінчиться нічим.

Чи матиме ця ситуація вплив на українське питання?

Це багатошарове питання. З одного боку, ще один фронт, на якому воюватимуть росіяни, – це плюс для нас. Тобто відтягуватимуть резерви росіян, збройні формування. І взагалі у Вірменії розташована російська військова база, російські прикордонники є. Тобто ці військові потребуватимуть підсилення.  А з іншого боку , якщо конфлікт перейде у фазу довгострокову, то Європейський Союз і США будуть прямо вирішувати ці проблеми, будуть втягнуті в них. І коли війна в Україні єдина, їй приділяють багато уваги, а коли вона буде однією з воєн, то увага до нашої країни буде розпорошеною. Прямої проєкції на війну в Україні цей конфлікт немає, однак опосередкований вплив буде.

На час підготовки матеріалу стало відомо про домовленість щодо припинення вогню в Нагірному Карабасі.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button