Політика

Інвестори борються за Чернігівщину: в області реалізують 70 проектів

Поліпшення добробуту громад істотно залежить від рівня співпраці центральної влади з обраними депутатами-мажоритарниками.

Яскравим прикладом дієвості такої співпраці є Чернігівщина.

Про це 17 травня наголосили під час засідання Міжвідомчої комісії з оцінки відповідності вимогам законодавства інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів Державного Фонду Регіонального  Розвитку (ДФРР), під головуванням Віце-прем’єр-міністра — Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадія Зубка.

Чернігівщину, окрім чиновників ОДА, представляв народний депутат Валерій Давиденко. Для області затвердили 64 проекти із 70, інші відправлені на доопрацювання.

Цього вагомого результату вдалося досягти через принципову позицію Давиденка, який, зокрема, відстояв проект реконструкції Бахмацького будинку культури загальною кошторисною вартістю 12,2 млн грн. (реконструкція фасадів, заміна даху, благоустрій території). Через негосподарський підхід проект міг бути провальним, а кошти неефективно використані.

Валерій Давиденко закликав комісію підтримати проект, змінивши черговість його реалізації.

«Немає сенсу витрачати кошти на прикрашання фасадів, коли протікає дах і псує будівлю зсередини. Потрібно починати із покрівлі», — наголосив депутат. Міжвідомча комісія його позицію підтримала. Таким чином, у поточному році на Бахмач буде спрямовано близько 4 млн грн державних коштів на реконструкцію покрівлі будинку культури.

Народний депутат переконаний, що потрібно жорстко контролювати хід освоєння цих коштів місцевою владою.

«У 2015 році до мене, як представника  місцевої громади у парламенті, надходили скарги і звернення про порушення тендерних процедур. Були райони, в яких тендери по майже всіх проектах виграла одна компанія. Цього року ми жорстко контролюватиме дії щодо проведення конкурсів. Торги будуть максимально прозорими та чесними», — заявив Давиденко.

2015 року завдяки позиції депутата-мажоритарника Валерія Давиденка на виборчий округ №208 (Бахмацький, Ічнянський, Талалаївський, Борзнянський, Куликівський, Менський райони) залучено коштів ДФРР на суму 22,4 млн гривень, що значно більше, ніж на інші округи області.

На Бахмацький район було виділено 2,1 млн гривень на реконструкцію терапевтичного відділення по вул. Жовтневій, 66 м. Бахмач під поліклінічне відділення з впровадженням заходів тепло реновації.

Крім того, Валерій Давиденко в 2015 році виділив для Бахмацького району 4,7 млн.грн. за рахунок державних капітальних видатків, що розподіляються Кабінетом Міністрів України між депутатами-мажоритарниками. За ці кошти реалізовано ще чотири проекти :

— у місті Бахмач побудовано водогін до головного корпусу центральної районної лікарні з підключенням населення Північно-Східної частини міста;

— проведено реконструкцію будівлі дошкільного навчального закладу №3 «Берізка» із заміною вікон та віконних блоків по вул. Першотравневій, 34, м. Бахмач;

— проведено реконструкцію будівлі Бахмацької загальноосвітньої школи I—III ступеня № 1 із заміною вікон та віконних блоків по вул. Я. Мудрого, 4;

— проведено реконструкцію будівлі Бахмацької гімназії із заміною вікон та віконних блоків по вул. Я. Мудрого, 4.

Отже, Бахмач отримав немалі вливання в розвиток своєї інфраструктури. Черга за іншими населеними пунктами району. Особливо – за центрами майбутніх об’єднаних громад – Батурином та Дмитрівкою. Також планується підтримка опорних шкіл, закладів первинної медицини (амбулаторій та ФАПів), культури та спорту, проектів з водопостачання.

«До кінця 2016-го плануємо залучити на 208 виборчий округ не менше 55 млн гривень на реалізацію інвестиційних проектів. Ці кошти спрямуємо на покращення добробуту наших громад. Люди повинні, нарешті, побачити реальні справи. Я з цим ішов на вибори. Я це зроблю і за свої слова відповідаю. Ми змусимо кожну копійку із центрального фінансування  працювати на користь людей», — наголосив Валерій Давиденко.

Довідка

Кошти ДФРР спрямовуються на реалізацію інвестиційних проектів та програм регіонального розвитку. Загалом на сьогоднішній день Міжвідомча комісія вже схвалила понад 600 проектів від різних регіонів України на загальну суму понад 2,4 млрд. грн. Процес ще триває, адже у держбюджеті 2016 року, завдяки народним депутатам, на ДФРР закладено 3,0 млрд. грн. Це дещо більше, ніж у минулому 2015 році (2,9 млрд.грн).

Кошти між регіонами розподіляються наступним чином: 80% пропорційно чисельності населення, а 20% пропорційно показника валового регіонального продукту в розрахунку на душу населення. Враховуючи ці фактори, у 2016 році Чернігівська область отримає коштів трохи менше, ніж у минулому році (92 проти 98 млн.грн).

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Прикольно когда один человек решает больше чем шарашкина котора в виде
    чиновничков , одни боряться и что-то делают , а чиновничкам абы поворовать

    1. На самом деле! Очень важно, чтобы был хотя бы один такой человек как Давиденко. Иначе в области и дальше будет только создаваться видимость работы (( А что? Они вроде и проект представили, но комиссия его отклонила.. А ничего, что эти увольни хотели сначала фасад красить, а потом уже крышу ремонтировать??!

Back to top button