Політика

На Чернігівщині та Луганщині – масовий підкуп виборців

До спостерігачів КВУ надходить низка повідомлень про факти масштабних технологій купівлі голосів виборців шляхом на в.о.208 (Чернігівська обл.) та в.о.106 (Луганська обл.).

Так, впродовж 18-19 липня у Бахмацькому, Борзнянському, Ічнянському, Талалаївському, Куликівському та Менському районах Чернігівської обл. була організована мережа масового заповнення виборцями заяв до кандидата в народні депутати України Костянтина Бровченка, у яких містяться обіцянки надати виборцям майнові блага. Текст заяви містить прохання забезпечити виборців розміром орендної плати не менше, аніж 4000 гривень за гектар. При цьому зміст та форма заяви чітко формують її сприйняття виборцем як гарантію виконання такої вимоги самим кандидатом і, відповідно, можливістю отримати фінансові дивіденди в майбутньому.

У м. Сєвєродонецьк Луганської обл. (в.о.106) в останні дні виборчої кампанії від імені кандидата в народні депутати Юрія Фурмана масово роздаються т.зв. соціальні карти, одну із яких отримав активіст Луганського КВУ. При цьому особи, які поширюють картки, вказують що пред’явник картки зможе отримувати безкоштовні юридичні послуги та гуманітарну допомогу від обраного народного депутата. Крім цього, на території округу масово поширюється інформація про те, що після дня голосування на кожну соціальну картку будуть зараховані грошові кошти в сумі 1300 грн.

Зазначені технології можна розглядати як механізм підкупу виборців, оскільки чинне законодавство (ч.2 ст.160 Кримінального кодексу України) визначає підкуп як пропозицію, обіцянку або надання виборцю чи учаснику референдуму неправомірної вигоди, пов’язану із реалізацією виборчого права.

Джерело: КВУ

Ще статті по темі

Back to top button