Політика

Порошенко VS Зеленський: чернігівські експерти про другий тур президентських виборів

ЦВК офіційно підтвердила другий тур виборів президента України. До нього вийшли Володимир Зеленський і Петро Порошенко. За даними майже 100% протоколів, за Володимира Зеленського проголосували 30,24% виборців. За Петра Порошенка віддали свій голос 15,95% українців. Другий тур виборів відбудеться в неділю, 21 квітня. А вже до 1 травня ЦВК має назвати ім’я нового президента України.

Прогнозами й очікуваннями від другого туру журналіст ЧЕline попросив поділитися чернігівських експертів.

Павло Пущенко, голова громадської організації «Чернігівський освітній центр «Ініціатива»

Я думаю, все відбуватиметься в рамках законності. Останні виборчі кампанії засвідчили, що саме під час дня голосування зафіксовано лише мінімальні порушення. Всі спостерігачі незалежні і міжнародні місії визнають, що процесуальних порушень під час голосування небагато. Вони мають несистемний характер, пов’язані з невисокою освіченістю членів ДВК та окружних комісій. І ці порушення суттєво не впливають на волевиявлення, тобто на результат. Це підтверджують попередні соціологічні дослідження, які часто збігаються з результатами голосування. Тож, думаю, у день виборів буде все спокійно, досить чесно і переможе той, кого підтримуватимуть люди.

Ворожити на кавовій гущі, хто переможе, не берусь, бо я не соціолог. Щоправда, є соціологічні дослідження рейтингів, які були у передвиборчий період і коли в другий тур виходили кандидати. То, думаю, відповіді треба шукати там.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За кого проголосувала Чернігівщина: дані ЦВК з 46% опрацьованих бюлетенів

Юрій Паперний, політичний оглядач

Прогнози можу робити тільки теоретичні. Є шанс і в нинішнього Президента, якщо його команда мобілізується та почне працювати насамперед із тими, хто не голосував за нього, а за інших кандидатів, і не голосуватиме за його опонента.

А якщо казати про так звану електоральну математику, то всі «перетікання» і від пані Тимошенко, і Ляшка, і низки інших кандидатів показують, що на сьогодні більшість голосів отримує пан Зеленський. На Чернігівщині це ще більше помітно може бути, ніж по Україні. Бо результати першого туру показали, що чинний Президент не набрав, на мою думку, належних йому відсотків.

Усе відбуватиметься чесно, в межах закону?

Напередодні першого туру багато говорили про протиправні протизаконні дії, але поліція і спостерігачі нічого такого не бачили. Тож не думаю, що цього разу хтось піде ва-банк і порушуватиме закон. Єдине, що до комісій знову можуть потрапити випадкові люди, які не знають закону, то як у 205-му окрузі рахуватимуть результати довго.

Ще статті по темі

Back to top button