Політика

У Чернігівській міськраді планують заміну двох депутатів: навіщо і що це означатиме

У Чернігівській міській раді планують «імперативну рокіровку», тобто на Магістратській хочуть замінити двох депутатів із фракції «Рідний дім». Про це ЧЕЛАЙН стало відомо від джерела в міськраді.

Ідеться про депутата Сергія Кирієнка, який перебуває поза межами України. Також повідомляють, що депутатства хочуть позбавити Вікторію Лазаренко. За словами джерела, жінка також перебуває за кордоном і не відвідує сесійних засідань.

Чому виникла така необхідність і які вигоди від заміни отримає фракція «Рідний дім», дізнавалися в Андрія Подвербного, політичного аналітика.

«Якщо вести розмову про згаданих двох депутатів, то перш за все треба звернутися до статистики відвідувань ними сесійних засідань і засідань постійних комісій Чернігівської міської ради протягом 2023 року, розміщеної на сайті міськради. Так ось, із неї видно, що в Сергія Кирієнка нуль відвідувань сесій і такий самий нуль відвідувань комісій за минулий рік. А Вікторія Лазаренко, відповідно, була присутня на одній сесії та на одній комісії. Така статистика є ознакою їхньої, м’яко кажучи, зовсім низької депутатської активності. Тому відповідно до положень ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад», до них може бути застосована процедура відкликання за народною ініціативою (імперативний мандат). Серед підстав такої процедури, визначених ст. 37 згаданого Закону, є і пропуск депутатом місцевої ради протягом року більше як половини пленарних засідань ради або засідань постійної комісії, невиконання ним без поважних причин обов’язків депутата місцевої ради у виборчому окрузі», – пояснив Андрій Подвербний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Державними нагородами відзначили військових з Чернігівщини

Що стосується значення їх заміни, то політичний аналітик каже, що, очевидно, ефективність цих осіб для, так би мовити, «цементування» більшості партії «Рідний дім» у міськраді є дискусійною.

«За наявною інформацією, вони перебувають за межами України, а можливість проведення онлайн-сесій видається сумнівною через супротив окремих представників депутатського корпусу, опозиційно налаштованих до нинішнього керівництва Чернігівської міськради, та позицію начальника Чернігівської МВА Дмитра Брижинського. А за Сергієм Кирієнком ще й тягнеться шлейф неприємного скандалу, пов’язаного з розслідуванням правоохоронними органами фактів незаконного виїзду військовозобов’язаних чоловіків за межі України, що здійснювався через організацію, до якої начебто був причетний депутат. Таким чином, логічною може бути лінія поведінки керівництва міськради, спрямована на позбавлення від «токсичних» персон та пасивних депутатів у складі більшості та заміну їх на нових більш ефективних осіб, які постійно перебуватимуть поряд і посилюватимуть склад фракції «Рідного дому»», – вважає Андрій Подвербний.

Як розвиватимуться події – скоро побачимо.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button