Політика

У проєкті держбюджету-2020 зросли видатки на центральні органи влади і скорочено оновлення інфраструктури, – депутат міськради

*Актуально

У проєкті держбюджету-2020 зросли видатки на центральні органи влади й одночасно зменшуються обсяг і якість соціальних, комунальних послуг населенню, скорочуються видатки на оновлення інфраструктури та проєкти розвитку. Водночас нова команда Міністерства охорони здоров’я на третину скоротила бюджетні витрати на закупівлю ліків для людей із рідкісними хворобами.

На думку депутата Чернігівської міської ради, експерта з фінансових питань Віктора Бистрова, проєкт держбюджету на наступний рік розроблений з урахуванням владних інтересів, а не з думкою про звичайних українців і їхні потреби.

Приміром, прямі втрати місцевих бюджетів від зменшення державної підтримки, скорочення джерел доходів – 13,1 млрд грн, незабезпечення делегованих повноважень (освіта та охорона здоров’я) – 71,5 млрд грн, втрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, – 55,6 млрд грн.

Також вражають видатки на «силовиків» – для Державної кримінально-виконавчої служби передбачені 7,58 млрд грн, Державного бюро розслідувань – 1,9 млрд грн, на забезпечення діяльності органів прокуратури – 7,67 млрд грн, Національного антикорупційного бюро – 1,04 млрд. Майже у 18 млрд обійдеться українцям судова влада.

Водночас нова команда Міністерства охорони здоров’я на третину скоротила бюджетні витрати на закупівлю ліків для людей із рідкісними хворобами. Фінансування деяких хвороб скоротили майже вдвічі. Якщо у 2019 році на дітей, хворих на муковісцидоз, держава витратила більше 72 млн грн, то у 2020 планують витратити трохи менше 35 млн грн. Також майже вдвічі урізали фінансування дорослих хворих на гемофілію: з 464 млн грн у 2019 році до 262 – у 2020 році.

«Хочеться нагадати, що нинішня влада прийшла керувати державою, обіцяючи на президентських і парламентських виборах своїм виборцям зменшити витрати на себе», – зазначив Віктор Бистров. На його думку, владі слід сформувати держбюджет під людей, а не під чиновників. Не варто повторювати помилки попередньої влади – треба думати про потреби держави та громадян, а не тих, хто прийшов до влади.

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button