Політика

Уряд має прогнозувати потребу в кадрах і планувати держзамовлення, – депутат «Нашого краю»

* Актуально

Уряд має прогнозувати на кілька років потребу у кваліфікованих кадрах у різних галузях економіки і, відповідно до цього, планувати державне замовлення у вищих навчальних закладах України. У цьому переконаний депутат Чернігівської міської ради від партії «Наш край», ректор Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка Микола Носко.

За його словами, в Чернігові наразі держзамовлення на педагогічні спеціальності не зазнало скорочення. «Цього року університет отримав 324 місця державного замовлення порівняно з торішніми 310. Більш відчутним для нас є скорочення кількості випускників у школах регіону. Адже цього року ЗНО складали на тисячу випускників менше, аніж минулого року, і ми це відчуваємо», – прокоментував ректор ЧНПУ імені Т.Г.Шевченка.

Цього року в університеті відкрили класичну спеціальність «право» і продовжують працювати над відкриттям «фармації», адже навчальний заклад має необхідну матеріально-технічну базу і кадрове забезпечення. Загалом ЧНПУ імені Т.Г.Шевченка виконує набір на державне замовлення із 13 непедагогічних спеціальностей.

Хоча в інших навчальних закладах скорочення державного замовлення сягнуло 20%, і уряд назвав це раціоналізацією дотації на освіту в 2017 році. На жаль, Кабмін не навів жодного прогнозу щодо потреби в тих чи інших спеціалістах в економіці України через 4-5 років (коли сьогоднішні абітурієнти закінчать виші).

Крім того, «Наш край» звертає увагу, що вкотре зміни було внесено вже тоді, коли абітурієнти не лише склали ЗНО, але й почали подавати документи на вступ. Так само вчинив уряд минулого року, коли вже під час вступної кампанії було змінено принцип розподілу бюджетних місць у вишах.

Будь-які зміни до умов вступу та навчання мають вноситися не пізніше 1 січня року, в якому вони набувають чинності. Разом із тим держава не повинна скорочувати видатки на освіту, а, навпаки, збільшувати їх. В іншому разі найобдарованіша українська молодь виїжджатиме на навчання за кордон. Водночас на державному рівні має регулюватися діяльність приватних вищих навчальних закладів, адже почасти вони працюють у непристосованих приміщеннях і не можуть надати знання необхідної якості, а просто «штампують» за гроші дипломи.

Прес-служба Чернігівської обласної організації «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button