Політика

Варто перерахувати плату за газ у січні, – депутат облради

*Актуально

Під тиском людей і завдяки зверненням місцевих рад, ініціатором яких був «Наш край», влада пішла на поступки та знизила ціну на газ у лютому. Натомість, у січні українці платитимуть до 10,8 грн за кубометр газу – такі ціни встановили після чергового підвищення. Збільшилася і ціна транспортування газу.

Як зазначив депутат Чернігівської обласної ради від партії «Наш край» Віталій Лічман, представники влади неодноразово заявляли, що не втручатимуться в ціну на газ і тарифи на тепло, віддавши все на поталу ринку й олігархам, які володіють енергетичними монополіями. «Натомість, під загрозою масових акцій влада поступилася – вона втрутилася у формування ціни на газ, знайшовши можливість зробити її нижчою», – зауважив він.

Це було зроблено, аби тимчасово знизити невдоволення людей і не дати розростися протестам. І зовсім не для того, щоб допомогти українцям пережити цю зиму. У першій декаді лютого в поштових скриньках з’являться платіжки за газ, де фігуруватиме найвища ціна за всю історію незалежної України.

Українці, значна частина яких стала суттєво біднішою за останній рік, опиняться у скрутному становищі. Людям просто нічим платити. «Висока ціна за газ у січні призведе до зростання неплатежів (на кінець 2020 року заборгованість українців за газ вже становила 31,5 млрд грн) і зменшення рівня життя тих, хто платитиме, затягнувши паски», – вважає Віталій Лічман.

«Наш край» вимагає перерахувати плату за газ у січневих платіжках. Щонайменше за орієнтир має слугувати вартість газу та доставки у лютому. Водночас партія наполягає на істотному зниженні ціни на газ до рівня собівартості видобутку з невеликою націнкою. У разі потреби влада має забезпечити населення компенсаціями.

Як повідомлялося, на Чернігівщині «Наш край» ініціював кампанію щодо недопущення підвищення тарифів. Депутати від політичної сили в більше як 40 громадах регіону подали звернення до рад різних рівнів, зокрема до Чернігівської, Корюківської, Новгород-Сіверської, Ніжинської та Прилуцької районних рад. Більшість із них уже ухвалила звернення до президента, керівників уряду та парламенту щодо недопущення збільшення ціни на газ, електроенергію й тепло.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button