Новини

Що таке стейкінг криптовалют

Стейкінг криптовалют являє собою підтримку роботи мережі блокчейн — користувачі вкладають свої кошти, щоб допомогти системі функціонувати, і отримують за це винагороду. Ця стаття, написана спільно з експертами сайту https://cryptonisation.com/, допоможе розібратися з тим, що таке стейкінг і як він працює.

Чим стейкінг відрізняється від майнінгу

Стейкінг і майнінг мають багато спільного, адже це — способи підтримки працездатності блокчейн-мереж, але вони використовують різні механізми і базуються на різних принципах.

  • Майнінг передбачає використання обчислювальної потужності пристрою для постійного проведення складних математичних розрахунків. Тому майнінг — це серйозна професійна діяльність, для якої потрібні інвестиції в спеціальне обладнання.
  • Стейкінг — це просто утримання певної кількості коштів. Брати участь може кожен власник певної криптовалюти.

Як працює стейкінг

Стейкінг передбачає заморозку певної кількості криптовалюти. Учасник процесу зберігає за собою право власності, але тимчасово не має доступу до коштів. Останні потрібні для генерації та забезпечення проведення операцій. Інакше кажучи, кошти забезпечують загальну підтримку мережі блокчейн.

Відповідно, чим більше користувач готовий запропонувати коштів під блокування, тим більше він може заробити.

Види стейкінгу

  • PoS стейкінг. Монети, що належать користувачам, дають змогу брати участь у голосуванні за блоки, а сам факт володіння ними дає змогу створювати нові блоки. Імовірність створення блоку безпосередньо залежить від кількості монет, які беруть участь у стейкінгу: підвищення кількості монет підвищує ймовірність створення блоку, а отже, і можливість отримання винагороди.
  • Делегований PoS стейкінг. Цей метод передбачає делегування монет певним учасникам мережі, яких обирають голосуванням. Це сприяє зниженню централізації та залежності мережі від сторонніх осіб або груп осіб.
  • Masternode стейкінг. Для створення мастерноди необхідна деяка кількість монет, які мають бути заблоковані. Власники мастернод отримують винагороду, оскільки завдяки їм підвищується анонімність і забезпечується швидкість проведення транзакцій. Власне, вони забезпечують ключові аспекти функціонування мережі.

Як і де можна почати стейкінг?

Для початку необхідно, щоб у вас була певна криптовалюта. Її можна купити за допомогою електронних грошей, банківської картки або отримати як оплату за виконання якоїсь роботи.

Прямий стейкінг

Прямий стейкінг — це стейкінг самостійно, без будь-яких посередників. Для цього доведеться придбати апаратний гаманець, наприклад, Ledger. Він підтримує ETH, SOL, ATOM і DOT та багато інших криптовалют.

Таким чином ви абсолютно не залежите від порядності біржі або організації, що пропонує послугу веб-гаманця. Вам достатньо вибирати привабливі криптовалюти і регулярно отримувати винагороду.

Стейкінг у пулах

Пул — це об’єднання користувачів з метою спільної участі в стейкінгу. Різні учасники об’єднуються в пули, щоб підвищити ймовірність валідації блоків, а отже, підвищити шанс на отримання винагороди.

Участь у пулах особливо актуальна для тих, у кого небагато коштів, адже в іншому разі доведеться дуже довго чекати на отримання винагороди, якщо вона взагалі буде отримана.

DeFi-стейкінг

DeFi-стейкінг — це варіант стейкінгу, за якого з’являються посередники. Вони беруть ваші кошти під відсоток, а безпеку забезпечує смарт-контракт.

Перевага в тому, що поріг входу в DeFi-стейкінг нижчий, а потенційна винагорода вища. Відсотки нараховуються щодня, а у користувача немає необхідності запускати свій вузол валідатора або віддавати  стороннім валідаторам частину доходу.

Стейкінг на криптогаманцях

Ви можете встановити Trust Wallet або інший популярний криптогаманець і займатися стейкінгом.

Знадобиться створити новий гаманець, перевести на нього кошти і вибрати пункт «Заробляти». Ставки можуть змінюватися залежно від обраної мережі, при цьому Trust Wallet виступає як платформа і не займається контролем умов.

Стейкінг через криптобіржу

Як було розглянуто вище, користувачам різних бірж також доступний стейкінг. Ви можете використовувати Binance, Bybit, OKX, KuCoin, Kraken, Crypto.com та іншу біржу. Кожна з них має свій інтерфейс, але логіка в них одна й та сама: якщо у користувача є кошти, які не потрібні йому зараз, він може делегувати їх для стейкінгу.

Переваги та недоліки стейкінгу

Переваги:

  • Пасивний дохід — користувачеві не треба нічого робити, достатньо заблокувати певну кількість монет.
  • Немає вимог до обладнання. На відміну від майнінгу, ви можете займатися стейкінгом за допомогою комп’ютера, ноутбука або навіть смартфона. Обладнання не бере безпосередньої участі в процесі.
  • Низький поріг входу. Усе, що потрібно, — певна кількість монет. Якщо брати участь у пулах, то коштів може бути зовсім небагато.

Недоліки:

  • Монети блокуються, а отже, ви не зможете їх використовувати. До того ж, якщо йдеться про тривалий стейкінг, це може спричинити психологічний дискомфорт.

Волатильність. Зміна вартості криптовалют безпосередньо впливає на підсумкову прибутковість. Наприклад, якщо ви заробили 10% на стейкінгу, але за цей час вартість криптовалюти знизилася на 20%, у кінцевому підсумку ви не заробили, а втратили.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button