Новини

Штучний інтелект у медичній галузі

Штучний інтелект проник у всі сфери людської життєдіяльності. Будинки та речі щоденного використання стають дедалі розумнішими:

  • Смартфони;
  • пилососи;
  • телевізори;
  • гучномовці тощо.

Можливо, штучний інтелект одного разу зможе замінити лікарів. ШІ зможе виключити людський фактор, а відповідно зменшити кількість лікарських помилок.

Штучний інтелект — велика галузь інформатики, спрямована на створення машин, здатних виконувати завдання, які вимагають людської розумової діяльності. ШІ можна побачити в магазинах, готелях, казино, також він присутній у легальні букмекерські контори в Україні 2023.

Основна мета ШІ: спрощення життя людини і звільнення її від рутинних обов’язків. Медична галузь не є винятком. Деякі з технологій вже сьогодні впливають на медицину: клінічні дослідження і життя пацієнтів.

Застосування ШІ в медицині

У медицині штучний інтелект використовується в:

  • Діагностиці захворювань: для вміння точно визначати захворювання потрібно здобути медичну освіту, вивчаючи науку впродовж кількох років. Іноді навіть у досвідчених лікарів із глибокими знаннями процес діагностики виявляється складним і тривалим. Медичні помилки залишаються однією з найпоширеніших причин смерті пацієнтів (за даними ВООЗ, в Україні щоденно помирає щонайменше 5-7 людей через лікарські помилки). У багатьох галузях медицини попит на фахівців перевищує їхню кількість. Багато лікарів виявляються настільки завантаженими, що в них банально не вистачає часу на глибокий аналіз хвороби пацієнта. У зв’язку з цим виникає необхідність у системах штучного інтелекту;
  • розробка медикаментів: створення лікарських засобів — дорога і тривала процедура. Згідно з наявними даними, процес клінічних випробувань перед введенням лікарського засобу на ринок займає близько 9 років, коштує близько 1,3 млрд дол. Під час розробки здійснюється велика кількість етапів: скринінг тисяч-мільйонів молекулярних сполук, вибір піддослідних для випробування лікарського засобу, оцінка реакції організму на ліки. Процес триває до досягнення оптимального результату. Фахівці вважають, багато аспектів можуть бути оптимізовані завдяки розумним машинам. Штучний інтелект може автоматизувати левову частку ручних маніпуляцій, прискорити виконання клінічних випробувань, пропонувати потенційних кандидатів тощо;
  • персоналізоване лікування: пацієнти реагують по-різному на терапію і ліки. Індивідуалізоване лікування надає потенціал для поліпшення якості життя та збільшення його тривалості. Іноді лікарям складно визначити, які фактори враховувати під час вибору лікування. ШІ здатний провести подібний складний аналіз і виявити певні реакції на лікування.

Штучний інтелект уже сьогодні допомагає ефективніше діагностувати захворювання, розробляти ліки, персоналізувати лікування і відстежувати стан здоров’я людей. Питання про те, наскільки швидко розвиватиметься інтеграція ШІ в медицину, залишається предметом подальших обговорень і досліджень.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button