Суспільство

10 порад майбутнім власникам собаки від чернігівських ветеринарів

Вирішили купити цуценя?

Читайте корисні поради від ветеринарів Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

  • Місце утримання цуценят. Якщо ви вирішили купити цуценя не в магазині, а у приватному розпліднику, попросіть продавця здійснити покупку там, де до цього часу утримувались цуценята. Це потрібно для того, щоб оцінити умови проживання і догляду за малечею. Цілком ймовірно, що цуценята недоїдають або утримуються в антисанітарних умовах — тоді вам не уникнути проблем зі здоров´ям, до того ж не лише собаки, але й вашим.
  • Знайомство з мамою. Обов´язково зверніть увагу на зовнішній вигляд і характер мами цуценяти. Від неї залежить спадковість цуценят. Але майте на увазі, годуючі самки часто виглядають стомленими і трохи апатичними. Якщо окрім цього інших негативних ознак немає, то цуценята отримують гарний догляд і якісне харчування.
  • Зовнішній вигляд цуценяти. Огляньте малечу з усіх боків. Хутро собаки має бути чистим, блискучим і шовковистим, без грудок. Очі — ясні і чисті, без білої плівки і ознак запалення. Колір очей не має великого значення, бо у цьому віці всі цуценята синьоокі. Пізніше очі змінять свій колір на постійний.
  • Рівний колір шкіри. Шкіра малечі не повинна лущитися і бути сухою. Нормальним вважається рожевий відтінок без плям.
  • Прикус. Обов´язково зверніть увагу на зуби. Прикус має бути правильним, зуби – рівними, блискучими без нальоту. Проблеми із зубами у цуценяти можуть свідчити про перенесені раніше інфекційні захворювання.
  • Візит до ветеринара та реєстрація. Аби собака був здоровий і щасливий, необхідно двічі на рік відвідувати ветеринара для профілактичного огляду. Також собаку бажано зареєструвати. Це дозволить у майбутньому подорожувати разом із домашнім улюбленцем, а також допоможе вирішити соціальні проблеми – зменшити кількість безпритульних тварин в регіоні і знизить ризик виникнення інфекційних захворювань, у тому числі на сказ.
  • Щеплення. У 1.5-2 місяці цуценяти треба зробити щеплення від сказу та інфекційних хвороб. Зазвичай, у цьому віці щеплення проводять двічі з інтервалом 3-4 тижні. Потім — 1 раз на рік. Важливо знати, що щеплення необхідно робити навіть тим цуценятам, які мешкатимуть у квартирі і на вулиці не гулятимуть.
  • Паразити. Перший раз глистогінні препарати собаці слід дати у віці 3-х тижнів, і повторно у 5 тижнів. Надалі дегільментизацію слід проводити щоквартально і обов´язково за 10-14 днів до щеплення.
  • Купання. Для водних процедур краще придбати спеціальний «собачий» шампунь, аби уникнути алергічних реакцій. Ветеринари не радять робити водні процедури часто – раз на півроку цілком достатньо.
  • Годування. Домашня їжа або сухий корм – вибір залежить від ваших побажань і фінансових можливостей. Цуценя краще годувати тим самим кормом, яким годували у розпліднику. Нові продукти треба вводити в раціон поступово.

Ще статті по темі

Back to top button