Суспільство

12 років за партою: чернігівці – про реформу середньої освіти

Згідно із Законом України «Про освіту», перехід на 12-річну систему шкільної освіти має відбутися у 2027 році як частина реформи Нової української школи (НУШ). Нині експерти тільки працюють над розробленням державного стандарту про профільну старшу школу. Цей документ визначатиме, яким буде навчання у старших класах.

Тож наразі не можна говорити про будь-яке прискорення переходу на 12-річне навчання, оскільки освітній процес повинен бути послідовним і безперервним. Про це повідомляє пресслужба Міністерства освіти України.

Окрім того, такий перехід потребує значних фінансових ресурсів, яких нині в бюджеті не передбачено.

Освітні втрати, спричинені ковідом і повномасштабною війною, – це однозначно великий виклик для української системи освіти. МОН разом із низкою профільних експертів шукає різні варіанти для розв’язання проблем, однак прискорений перехід на 12-річну систему шкільної освіти нині не розглядають.

У вересні 2017 року було ухвалено новий Закон «Про освіту», який регулює основні засади нової освітньої системи. У 2018 році Кабінет Міністрів затвердив новий Державний стандарт початкової освіти. Із 2018/2019 навчального року за цим стандартом розпочали навчання першокласники по всій Україні. У 2021 році стартував пілот НУШ у базовій школі — п’яті класи у понад 130 школах з усієї України. А 2022 року старт НУШ відбувся в усіх 5-х класах України.

Тож навчання за програмами 12-річної школи для початкової освіти розпочалося 1 вересня 2018 року, для базової середньої освіти мало розпочатися 1 вересня 2022 року і для профільної середньої освіти має розпочатися з 1 вересня 2027 року.

Імовірно, процес невідворотній. Тож що думають про 12-річне шкільне навчання чернігівці?

Віктор Бистров, депутат Чернігівської міської ради

Для дітей добрим це не вважаю, оскільки у 18 років ходити до школи, як на мене, занадто. На жаль, це загальноєвропейські стандарти. У більшості країн Європи 12-річна освіта. Можливо, це пов’язано з тим, що небагато дітей у Європі йдуть до вишів і здобувають вищу освіту, більшість після базової освіти йде працювати або отримує професійно-технічну освіту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більш ніж 270 кілограмів сміття вигребла сновська молодь у місцевому гідропарку

Микола Силенко, виконавчий директор у Чернігівське регіональне відділення Асоціації міст України

11-річну школу сьогодні мають не так багато країн, зокрема, така модель у білорусі та росії.

Тому перехід на нову систему – вимога часу. По-перше, необхідно інтегрувати українську освіту до євростандартів. Більшість країн ЄС мають якраз 12-річну систему навчання. По-друге, інформації і знань у світі стає більше і стискати навчальний матеріал в 11 років – це ризик перенавантажити учнів. Третій момент: нова система освіти сприятиме формуванню середньої профільної школи, коли дитина вже на тому етапі визначатиметься з майбутньою професією.

Наталія Потапчук, пенсіонерка

Зі школою вже не маю справ. Хоча, як на мене, то 12 років – це забагато. Краще б профтехосвіту відновили і всебічно розвинули, а то, кажуть, її майже знищили.

Михайло Жирохов, історик, військовий експерт

Перехід на 12-річку обговорюється вже давно, і певним чином уся реформа освіти (маю на увазі Нову українську школу) націлена на це. Якщо цей перехід буде реалізований так, як планувалось у 2015-2016 роках, тобто по закінченню 12-річки дитина отримує і просту професію з дипломом, то це буде величезний плюс для всієї системи освіти і економіки країни. Але, звісно, до розуміння батьками всього сенсу переходу ще дуже далеко, і державі доведеться докласти багацько зусиль в інформуванні.

Альона Макаренко, журналістка

Я, чесно кажучи, вже не реагую на цю новину, бо, по-перше, скільки я мама, стільки про неї й говорять, а по-друге, моя донька під ці експерименти вже не потрапляє, бо до 2027-го має закінчити школу. Загалом же після ковідних і воєнних років наші діти навряд чи будуть боятися додаткового класу. Лишається сподіватися, що профільні міністерства та управління знають, що роблять. Вони ж знають?!

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button