Суспільство

21% водіїв Чернігова не знають про свої штрафи

Сервіс Штрафи UA розробив нову функцію для водіїв, яка допомагає оперативно відстежувати порушення, зафіксовані камерами. Мобільний додаток вже дає змогу контролювати та погашати штрафи ПДР. Також невдовзі водії зможуть бачити у своєму застосунку мапу міста з розташуванням камер та статистикою зафіксованих ними порушень – особистою та загальною. Це дасть можливість вибирати найбільш безпечний маршрут та змінювати стиль водіння на небезпечних ділянках міста.   З моменту встановлення камер у місті (вересень) зафіксовано понад 8 тис. порушень швидкісного режиму на суму близько 3 млн. грн. З виписаних постанов не погашено штрафів на суму понад півтора мільйона гривень. Сервіс Штрафи UA вже працює в Чернігові. Нова функція стане доступною для приватних власників транспортних засобів та компаній з автопарком на початку 2022 року.

З вересня в Чернігові почалось впровадження системи автоматичної фото- та відеофіксації порушень правил дорожнього руху. На найбільш аварійно-небезпечних ділянках доріг працює 3 камер, які в автоматичному режимі контролюють перевищення швидкості водіями. За цей період у місті зафіксовано понад вісім тисяч порушень швидкісного режиму зі штрафами на суму близько 3 млн грн.

Встановлення камер автоматичної фіксації порушень допомагає впливати на рівень безпеки руху, знизити кількість аварійних ситуацій, і сприяє формуванню культури безпечного водіння. Наразі в нашому місті також впроваджується система автоматичної фото- та відеофіксації порушень ПДР. Для встановлення камер обрано найбільш аварійно-небезпечні ділянки, що допоможе вирішити питання перевищення швидкості та знизити кількість дорожньо транспортних пригод — говорить Олександр Рижий, очільник управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв’язку Чернігівської міської ради. — Також в рамках розвитку процесу децентралізації, потрібно створити законодавчі ініціативи, які б дозволяли спрямовувати фінансові ресурси отримані від сплати штрафів, до бюджетів  об’єднаних територіальних громад. Це буде стимулювати розвиток системи. Завдяки цим коштам можуть встановлюватися нові камери автоматичної фіксації і впроваджуватися інші заходи для підвищення рівня безпеки дорожнього руху в ОТГ”.

Треба розуміти, що штрафи водієві приходять не миттєво, це займає певний час. Після того, як камера зафіксувала перевищення швидкості, інформація надходить до центру обробки даних автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху Департаменту патрульної поліції, де розглядається уповноваженим поліцейським. Він перевіряє факт порушення, з’ясовує на кого зареєстрований транспортний засіб та виносить постанову. Дані про штраф вносять до загального реєстру адміністративних правопорушень РАП. Якщо водій користується спеціалізованими сервісами для перевірки наявності штрафів, то з цього моменту штраф стає видимим у них, і його легко погасити. Або власник транспортного засобу дізнається про своє порушення, отримавши рекомендований лист із поліції. Згідно з законом, постанова у паперовому вигляді надсилається поштою на адресу реєстрації місця проживання власника ТЗ або належного користувача ТЗ. Якщо порушник не є власником або належним користувачем, тоді про штраф він не дізнається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Моторошна ДТП: на Прилуччині загинула 37-річна водійка (Фото)

Після встановлення камери водії стикаються з великою проблемою. Проїжджаючи ділянку, де встановлена ​​камера, вони не завжди можуть зрозуміти, чи було скоєно порушення та чи буде винесено постанову, що збільшує стрес під час їзди. Не кожен встановлює собі спеціалізований мобільний застосунок, через що велика ймовірність, що про штраф людина не дізнається. Це збільшує шанси потрапити у ситуацію, коли штраф не буде сплачено у встановлений законом термін, та постанову передадуть до виконавчої служби (в такому випадку сума стягнення зростає вдвічі і додаються ще стягнення у вигляді витрат і збору виконавчої служби за відкриття справи). 

“Щоб зробити водіння максимально комфортним та безпечним, ми вирішили у нашому додатку крім основних функцій перевірки та моментальної сплати штрафів додати функцію, яка дає змогу водієві бачити загальну статистику порушень на ділянках доріг, де встановлені камери, та водночас особисту статистику порушень у цих місцях. Це безпосередньо допомагатиме водієві більш усвідомлено та безпечно долати аварійно небезпечні ділянки та робити внесок у безпечну їзду у місті, — розповідає Денис Дмитров, експерт з безпеки дорожнього руху та засновник групи компаній Штрафи UA.Додам, що нова функція – черговий великий крок до глобальної мети, яку ставить перед собою наш сервіс. Наше завдання – вдвічі знизити показник смертності у ДТП на дорогах України, і для цього ми займаємось формуванням культури відповідального водіння«.

В компанії Штрафи UA повідомляють, що функція загальної та особистої статистики порушень на ділянках доріг, де встановлені камери, стане доступною водіям вже після нового року.

Розповідає Таїсія Юрздицька, керівник Штрафи UA для бізнесу: “Як показує досвід, після встановлення камер фото- та відеофіксації, кількість штрафів різко зростає. Лише за період з серпня до листопада у Львові, Харкові, Чернігові, Луцьку та Одесі було встановлено 34 камери, які зафіксували 148 тис. випадків порушення правил дорожнього руху. У містах, де камери працюють з серпня, частка погашення штрафів у середньому становить 76%. Найнижчий відсоток погашення в Одесі – 19%. У цьому місті камери з’явилися минулого тижня. Вочевидь, що люди починають усвідомлювати проблему, стають більш дисциплінованими. У них формується звичка перевіряти наявність штрафів правил дорожнього руху та контролювати їхнє погашення”.

Найбільш оптимальний спосіб сплати штрафів, який дає змогу бути впевненим у погашенні – спеціалізовані сервіси, які встановлюються на мобільний телефон. Також є  державні додатки та ресурси — Дія, “Електронний кабінет водія”, “Штрафи ПДД”, “Сервіс перевірки адміністративних правопорушень у галузі безпеки дорожнього руху зафіксованих в автоматичному режимі”. Банківські сервіси також надають можливість онлайн-сплати. Найбільш повна кількість штрафів для водія (постанови, виписані патрульними, зафіксовані камерами, сформовані муніципальними інспекторами паркування) зараз надається спеціалізованим національним сервісом Штрафи UA, який першим почав надавати послуги інформування та погашення штрафів в Україні. Сервіс працює з 2016 року.

У багатьох випадках водії дізнаються про наявність у них штрафів лише після того, як виконавча служба ініціює блокування особового рахунку у банку чи арешт транспортного засобу. Це наслідок простроченого платежу порушення ПДР, про яке людині було відомо. 

Нова функція Штрафи UA буде доступна не тільки приватним власникам транспортних засобів, але й компаніям з автопарком. Для бізнесу це можливість у режимі реального часу відслідковувати стиль водіння співробітників та у максимально короткі терміни приймати рішення, спрямовані на зниження витрат на сплату штрафів та підвищення культури водіння всередині підприємства.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button