Суспільство

25 грудня чи 7 січня: коли святкуватимуть Різдво жителі Чернігова й області

Різдво – це особливе свято, яке зазвичай збирає всю родину за одним столом. За новоюліанським церковним календарем, в Україні, починаючи з цього року, Різдво святкуватимуть 25 грудня. Проте не всі святкуватимуть по-новому: дехто за попередньою традицією святкуватиме ще 7 січня. Ми поцікавились, як святкуватимуть жителі Чернігова й області, які звичаї та різдвяні традиції вони знають.

Катерина Папченко, м.Чернігів:

Наша сім‘я планує святкувати Різдво 25 грудня. Зазвичай це великий стіл у Святвечір у теплому колі рідних та друзів із гамузом діточок та дружніми теревеньками. Невипадкове число 12 страв обов’язково витримуємо, страви готує та приносить кожна сім‘я, цього року готуватиме особливу кутю від нашої родини. Обов‘язково завітаємо до церкви. Вдома цього вечора завжди горить «різдвяне світло» – свічка!

Аліна Ступак, с.Криски:

Святкуватиму Різдво 25 грудня, вже три роки так святкую, започаткувала це для себе в Англії, бо якраз була там на новорічні свята, і після того Різдво 7 січня не святкувала більше. Притримуємось завжди таких традицій – обовʼязково печемо качку та варимо кутю, бо кутю я дуже обожнюю, ще в кутю кидаємо копійчину завжди, щоб був достаток у сімʼї. Знаю, ще про 12 страв на столі, але ніколи цієї традиції не дотримувалася.

Олександр Спичак, смт.Понорниця:

Цього року Різдво святкуватимемо 25 грудня. Вважаю, що рішення про зміну дати було правильним. Але і поважаю тих, хто продовжує святкувати за старим календарем. Це вибір кожного. Стосовно традицій, то це, звісно ж, колядки, кутя як обовʼязковий атрибут святкового столу. Також є ще така традиція про 12 страв – це та кількість, яка обовʼязково має бути на столі. Ще, здається, є традиція, коли діти залазять під стіл і перед подачею куті вигукують звуки різних домашніх тварин (худоби), яку бажають тримати наступного року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові готували святкову страву: юні чернігівці долучаються до вивчення традицій Різдва (Відео)

Світлана Стародумова, м.Чернігів:

Я ще з тих часів, коли пам’ятаю Старий Новий рік, тому святкую Різдво 25 грудня перед Новим Роком і 7 січня – перед Старим Новим Роком. Головна традиція цього свята – зібратися родиною за столом, приготувати 12 страв.

Вікторія Горох, с.Криски:

Я буду святкувати Різдво 7 січня і Святвечір 6 січня. Для нас Різдво – це родинне свято. Батько напередодні Різдва вносить сіно для куті. Коли він це робить, він кукурікає, гавкає і говорить, щоб на землі все родило, а в хліві велося. Батько розстеляє під іконами, на покуті, на столі сіно. Мама ставить туди кутю. Потім готуємо страви різні. Колядують у нас 7 січня. На Різдво у жодному разі не можна сваритися. Також на Святвечір запалюємо свічку, яка горить увесь вечір. За стіл завжди кладемо зайву ложку та миску, щоб душі наших предків, які приходять на це свято, поїли разом із нами. Сама кутя ніколи не викидається, її даємо потім худобі.

Микола Харін, смт Добрянка:

Святкуватиму 25 грудня. Знаю, що на Різдво готують 12 страв, серед яких обов’язково має бути кутя, яку куштують першою, але не можна їсти до першої зірки. Існує традиція освічення лампадок, із якими люди йдуть додому, не задуваючи в них свічку. На Різдво люди говорять: «Христос народився, славімо його».

Наталія Лазаренко, м.Чернігів:

Минулого року мені довелося на Різдво 25 грудня бути у Львівській області. Тоді ми не думали, що це буде і наше свято вже цього року. Але нам дуже сподобалася традиція, яка там існує. Ми були у відпочинковому комплексі. Нас там пригощали пісними традиційними 12 стравами: риба, кутя, квашена капуста, тушкована капуста та інше. Мені ця традиція дуже сподобалась. Щодо мене, то я вважаю, що до Різдва треба завершити всі справи, не входити в це свято з якимись образами. На жаль, сама я не постувала. На столі на Різдво обов’язкова страва, яка була ще в моєму дитинстві, так є і зараз, – це кутя. Залюбки куштую кутю в різних господинь, якщо доводиться бувати десь у гостях. Завжди приймаю на Різдво колядників.

Думки щодо того, коли святкувати – розділилися. Проте одне залишилось незмінним – усі вважають Різдво сімейним святом, тому і святкуватимуть усією родиною.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Back to top button