Суспільство (відео)

У Чернігові готували святкову страву: юні чернігівці долучаються до вивчення традицій Різдва (Відео)

Софія Беспала вперше у своєму зовсім юному віці доєдналася до готування куті. Дівчинка вже не вперше бере участь у проєкті «Різдвяна капела», аби ознайомитись із традиціями Різдва, та навіть уже вивчила колядку.

«Ми ходили в художню школу і робили там свічки. Я зробила дуже гарну свічку. З квіточкою. Ой у полі між дорогами Святий Вечір, ой у полі між дорогами Святий Вечір», — Софія Беспала.

Цього разу в межах проєкту готували та смакували кутю – головну страву Різдва.

«Є велика тенденція, аби повернути або відродити традицію. Замість ялинки поставити дідуха і на різдвяний стіл приготувати ті 12 страв, серед яких обов’язково буде кутя. Цього року наша робота з громадами Чернігівщини почалася з того, що розпитували старожилів про їхні 12 страв. Сьогодні записано понад 150 інтерв’ю, де люди від 35 до 100 років включно розповідають про свої рецепти», — Катерина Литвин, заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР.

Традиційно в Україні готують кутю на Святвечір, цього року він буде 24 грудня. Різдвяна кутя має багато варіацій, тому в кожному регіоні України вона відрізняється. Проте скрізь кутя та всі її інгредієнти мають символічне значення.

«Готували кутю не лише з пшениці, готували з вівсянки, готували з ячмінної крупи, готували з гречки і готують сьогодні з рису. Незмінним залишається додавання родзинок, маку і меду. З вірою в те, що мак може дарувати життя, мед – узагалі те, що може очищати нас», — Катерина Литвин, заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР.

На Святвечір готують пісну кутю, без додавання масла. Проте і в цьому аспекті існують варіації.

«У деяких громадах, зокрема Парафіївській, Понорницькій, там частенько додавали лляну олію. Кілька крапель. Решта залишалася незмінною. І те, що батько починав смакувати першим, і те, що після появи зірки… Намагалися дотримуватись все ж таки на прикордонних територіях, але ця традиція залишалася незмінною», — Катерина Литвин, заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР.

Юні чернігівці теж долучились до приготування куті: товкли мак і посипали кутю родзинками. Такі проєкти допомагають дітям ознайомитись із українськими традиціями та долучитися до магії Різдва.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button