Суспільство

25 грудня vs 7 січня: священик розповів, яке Різдво головніше

Другий рік поспіль 25 грудня, на яке припадає католицьке Різдво, є в Україні вихідним днем. Водночас офіційним вихідним і святом залишається православне Різдво за юліанським календарем – 7 січня. Тож природно, що у людей виникають запитання: яке ж із цих свят відзначати, а, можливо, обидва?

Думкою з цього приводу журналіст ЧЕline поцікавився в отця Романа, настоятеля Катерининського храму в Чернігові

Священик розповів, що за старим стилем православне Різдво дійсно припадає на 25 грудня, а не на 7 січня. Проте він вважає, що питання про перенесення Різдва варто порушувати лише після створення в Україні єдиної помісної церкви.

Тим часом отець Роман схвально ставиться до запровадження додаткового вихідного, тим паче, що 25 грудня для православних – не банальна дата.

«Наша церква цього дня вшановує великого православного святого Спиридона Триміфунтського. Він в Україні стояв на рівні зі святителем Миколаєм. Але його трішки призабули, та нині традиція його вшанування повертається. У нашому храмі є ікона святителя Спиридона з частинкою його мощів. Відповідно, ми святкувати цього дня будемо», – зазначив отець Роман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різдвяний піст 2018: коли починається в Україні

Священик також розповів, як щороку проводить 25 грудня.

«Із дружиною та дітьми відвідуємо службу в чернігівському костьолі. Але я йду туди не як священик. Приходимо просто як люди, сідаємо на лавочку, слухаємо богослужіння. Я знайомий із багатьма священиками, тож просто вітаю їх із святом, яке вони святкують, тобто з Різдвом Христовим. Отака в мене вдома традиція. Але якщо наше Різдво перенесуть, то не зможу ходити до костьолу, бо святкуватимемо в себе», – сказав отець Роман.

Ще статті по темі

Back to top button