Суспільство

4 тисячі доларів на місяць: педагоги Чернігівщини згадали минулорічну обіцянку влади

Ще рік тому влада обіцяла українським педагогам підвищити зарплати до 4 тисяч доларів. На це щороку мали б виділяти приблизно 200 мільйонів доларів із бюджету країни. Утім, обіцянку так і не виконали.

За офіційними даними, наразі вчителі отримують значно менше. Так, молодий спеціаліст може розраховувати на те, що отримає за свою працю від 5400 до 5900 гривень. А досвідчені педагоги – не більше ніж 8900. Усе залежить від надбавок.

Педагоги Чернігівщини розповіли, що в захмарні зарплати у валюті вони й не вірили. Вчителі нарікають, що свої зароблені кошти змушені витрачати ще й на матеріальне забезпечення уроків.

«Особисто я, та й більшість моїх колег цю роздуту передвиборчу обіцянку сприйняли із грубим сарказмом. Я вважаю, мало хто повівся на те, що українським педагогам платитимуть по 4000 у.о. на місяць. Освіта – це сфера, яка ніколи не мала належного забезпечення від держави. Принаймні на моїй пам´яті. І справа не лише у зарплаті. Вчителі змушені самі купувати канцелярію та носити до школи домашню техніку. Я особисто не претендую на таку високу зарплату. Нехай навіть вона залишиться на рівні нинішньої. Але дуже хотілося б, аби вчителів забезпечували потрібними матеріалами для роботи. Бо виходить, що вимоги до педагогів постійно зростають, а економити на освіті влада не припиняє», – зазначила вчитель початкових класів Катерина Литовченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Освітяни та батьки учнів Чернігівщини можуть анонімно повідомити про корупцію в закладах освіти

Вчитель історії Богдана Лукашук зазначила, що в школі, де вона працює, такій заяві взагалі обурилися. Вона запевняє, що вчителі вже не вірять жодним обіцянкам.

«У нашій школі працюють 52 вчителі. Коли ми побачили те відео, то всі сміялися крізь сльози. Зрозуміло одне – нічого доброго нам, бюджетникам, не світить. Обіцянки ми чуємо постійно і вже не віримо в них. Наша праця передбачає постійне напруження, адже робота з дітьми непроста. Треба відновитися та відпочити. Замість цього ми вимушені займатися репетиторством та підробляти. Оскільки вчителі теж люди, вони хочуть нормально вдягатися, їсти. Їм теж треба платити за житло й утримувати родину. Зарплата не покриває навіть найпростіших потреб», – наголосила педагог.

Натомість ще у липні минулого року уряд прийняв постанову про оплату праці педагогам і працівникам освіти, яка передбачає поступове (до 2023 року) підвищення окладу для освітян до рівня 4 прожиткових мінімумів. Однак дія постанови призупинена до 31 грудня 2020 року. Її планують впровадити з початку 2021 року.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button