Суспільство

8 жовтня – Всесвітній день хоспісів та паліативної допомоги

Всесвітній День хоспісної і паліативної допомоги проводиться щорічно в другу суботу жовтня. Організатором Всесвітнього Дня хоспісної та паліативної допомоги є Світовий Альянс паліативної допомоги, куди входять національні та регіональні організації, які підтримують розвиток хоспісної та паліативної допомоги у всьому світі.

Щороку в Україні від невиліковних захворювань вмирає півмільйона людей. 85 % хворих помирають вдома, наодинці, страждаючи від болю та депресії, відсутності належного догляду, інших симптомів хвороби, йдуть на той світ удома.

Люди  з невиліковними захворюваннями – є однією з найуразливіших категорій, які більше за всіх вимагають уваги та окремого підходу. Дуже часто невиліковно хворі потрапляють під дію стигми з боку суспільства – позбавлення права жити так як живуть здорові люди, наскільки це можливо.

У Лісабонській декларації проголошено, що кожен має право на гідну смерть.  На жаль, на сьогоднішній день питання надання соціальної, емоційної, духовної та психологічної підтримки, а також медичної допомоги паліативним пацієнтам (невиліковно хворим людям) не є пріоритетним у суспільстві.

Розуміння та усвідомлення проблем людей, які мають невиліковні захворювання стане початком реалізації їхніх прав. Проблема розуміння необхідності паліативної допомоги, потреб невиліковно хворих та їхнього сприйняття у суспільстві  позбавлена належної уваги громади Чернігова.

Актуальним постало питання інформування широкої аудиторії населення про філософію паліативної допомоги. Мовчанням проблема не вирішується. Хоспісна допомога – це допомога, яка лежить на плечах держави і людей.

Проблеми паліативної та хоспісної допомоги:

  • Законодавчі перепони;
  • Хронічна нестача коштів;
  • Байдужість людей до проблеми.

У Чернігові вже другий рік поспіль громадська організація «Чернігів Європейський» за підтримки Програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного Фонду «Відродження» в межах проекту «Я живий – почуй мене» реалізовує заходи, присвячені до Всесвітнього дня хоспісів та паліативної допомоги.

Метою проекту є інформування громади Чернігова щодо сутності паліативної допомоги та привернення уваги до проблем людей з невиліковними захворюваннями. Підвищення рівня обізнаності у членів родин невиліковно хворих людей щодо можливості реалізації права на отримання паліативної допомоги у місті.

Заходи, які відбулися в межах проекту:

14536744_531505927057282_1881851941_oІнтерактив на вулицях міста Чернігова відбувся 17 вересня 2016 року з 13.00 до 16.00 в парковій зоні по Проспекту Миру, Червоній площі, територія Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» в межах проекту “Я живий – почуй мене».

Під час заходу студенти-волонтери факультету соціальної роботи Чернігівського національного технологічного університету спілкувалися з мешканцями міста різного віку та пояснювали, що таке паліативна допомога, які проблеми мають люди з невиліковними захворюваннями, що таке хоспіс, паліативна служба та навіщо вона потрібна у місті.

Одночасно проводилося соцопитування мешканців для вивчення рівня їхньої обізнаності з питань паліативної допомоги та ставлення до невиліковно хворих пацієнтів.

Під час заходу було охоплено понад 300 осіб. Мешканці проявляли зацікавленість до даної проблеми, висловлювали здивування та занепокоєння станом проблем людей з невиліковними захворюваннями в Україні та у місті зокрема. Результати опитування засвідчили, що переважна більшість мешканців Чернігова тільки під час заходу дізналися про паліативну допомогу, хоспіс, паліативний догляд.

Волонтери роздавали чернігівцям інформаційні листівки, в яких містилася інформація про зміст паліативної допомоги та можливості реалізації права на отримання паліативної допомоги.

Соціальна акція – фотофлешмоб «Ми з тобою» відбулася 24 вересня 2016 року в торгівельно-розважальному центрі «Hollywood» з 13.00-16.00 в межах проекту “Я живий – почуй мене».

14489649_531505893723952_1444668557_oПід час заходу студенти-волонтери факультету соціальної роботи Чернігівського національного технологічного університету спілкувалися з мешканцями міста різного віку та пояснювали, що таке паліативна допомога, можливості реалізації права на отримання паліативної допомоги, які проблеми мають люди з невиліковними захворюваннями, що таке хоспіс, паліативна служба та навіщо вона потрібна у місті.

Усі бажаючі і небайдужі мешканці міста охоче фотографувалися з хеш-тегом «We are with you» для підтримки невиліковно хворих пацієнтів та отримували подарунки – інформаційні буклети, значки з логотипом проекту, кульки з логотипом проекту.

Мешканці, які мали невиліковно хворих членів родини та родичів отримували посібник «Паліативна допомога». Маленькі учасники під час заходу малювали малюнки для підтримки людей з невиліковними захворюваннями, куштували цукерки з приємними побажаннями. Також волонтери робили для них body-art, tattoo, плетіння коси. Під час заходу інформаційні буклети отримали 300 осіб, сфотографувалися більше 100 осіб.

Ще статті по темі

Back to top button