Суспільство

88 школам із чернігівського прикордоння дозволили відкрити свої двері для дітей

Російська агресія вплинула на всі сфери нашого суспільного життя. Зокрема й на шкільне навчання, особливо в прикордонних громадах у Корюківському, Новгород-Сіверському та Чернігівському районах.

Донедавна було заборонене офлайн-навчання в школах у населених пунктах, які розташовуються в 40-кілометровій зоні до ворожого кордону. Тому діти в таких містах і селах мали навчатися дистанційно, тобто вдома за комп’ютерами чи ноутбуками. Зрозуміло, що така ситуація не кращим чином впливає на якість знань більшості школярів, їхню соціалізацію і вміння спілкуватися з навколишніми.

Між тим, Чернігівська ОВА повідомила, що днями Рада оборони області ухвалила рішення скоротити зону обмеження офлайн-навчання на прикордонні. Таким чином діти повернуться ще до 88 закладів. Щоправда, обмеження залишається для населених пунктів, що за 20 км від кордону з росією.

Згідно з роз’ясненнями Юрія Музики, начальника управління освіти і науки Чернігівської ОВА, під рішення підпадають 122 заклади. Однак лише у 88 із них є укриття.

«Відтак, за згоди батьків та педколективу діти зможуть повернутися в приміщення зазначених 88 закладів і навчатися офлайн або за змішаною формою. Для решти зберігатиметься виключно онлайн-навчання, поки не будуть облаштовані укриття», – наголошує Юрій Музика.

Зрозуміло, що зазначені заклади освіти розташовані в громадах Корюківського, Новгород-Сіверського та Чернігівського районів.

Щодо громад, які межують із Білоруссю, там рішення щодо формату проведення уроків ухвалюватиме орган місцевого самоврядування спільно з батьківським і педагогічним колективами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Молодіжна рада року»: сновська молодь виборола перше місце

А як сприйняли таку новину в самих громадах і як скоро учні зможуть повернутися до шкіл?

Олександр Медведьов, голова Сновської громади, каже, що про рішення знає, але безпосередньо в громаду воно ще не надійшло. Втім, щойно його отримають, обіцяє скликати на нараду директорів шкіл і начальника відділу освіти, де всі гуртом вивчатимуть, що конкретно написано в рішенні. Водночас очільник громади запевнив, що до відновлення навчального процесу почали готуватися.

«У селах Сновське, Петрівка, Тихоновичі, Тур’я, Нові Боровичі, які розташовуються близько до ворожого кордону, офлайн-навчання під знаком питання. Швидше за все, в цих закладах відбуватиметься онлайн-навчання, як і було. В інших школах ми планували змішану форму навчання. Наприклад, три дні діти до школи ходять, два дні – онлайн-навчання. Але подивимося, як воно буде. Бо є питання щодо підвезення учнів, харчування, адже ж ні з ким угоди щодо цього не укладали. То на все треба час, аби відновити процес.

Я вже просив директорів, щоб вони опитували батьків, оскільки якщо батьки не дадуть згоди, зрозуміло, що ніхто до школи не піде. Наразі інформації про їхні відповіді не маю. Я тільки вчора на планірці дав це доручення. Щойно опитування проведуть, зберемося і будемо ухвалювати рішення. Думаю, що цього тижня це відбудеться», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Олександр Медведьов.

Голова Корюківської громади Ратан Ахмедов каже, що деякі школи громади мають усе потрібне для відновлення офлайн-навчання, а деякі – ні.

«Там, де була технічна можливість для відновлення навчання, ми все зробили ще минулого року до 1 вересня. Адже готувалися, щоб діти мали можливість вчитися очно й укриття більш-менш привели у порядок ще торік. Між тим, деякі школи, що в безпосередній близькості до кордону, не мають укриттів.

Олександрівська і Забарівська школи в нас найпівденніші. І в них технологічно неможливо зробити укриття. Тому в цих закладах поки що неможливе офлайн-навчання. Щодо решти закладів буде ухвалюватися рішення безпосередньо педагогами і батьками. Бо не всі батьки і діти хочуть, аби навчання було офлайн. І оскільки освіта в нас нині автономна, то це рішення вони і ухвалять – педагоги разом із батьками. Але можливість навчатися буде і офлайн, і онлайн», – пояснює Ратан Ахмедов.

Загалом же рішення Ради оборони області він сприймає схвально. Бо впевнений, що відновлення навчання в школах вплине на соціалізацію учнів і їхній загальний моральний стан. Але, за його словами, крапку в цьому питанні поставлять надавачі та здобувачі освітніх послуг, а не міський голова.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button