Суспільство

Африканська чума свиней: п’ятачки Чернігівщини знову в небезпеці

На Чернігівщині зафіксовано новий спалах африканської чуми свиней. Цього разу вірус виявлено у свійської свині на території ДП «Дослідне господарство «Івківці», що у Прилуцькому районі.

АЧС – небезпечна інфекційна хвороба свиней, що характеризується лихоманкою, запальними та дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, чисельними крововиливами та високою смертністю.

Вірус дуже стійкий і довго зберігається в довкіллі, швидко поширюється серед свинопоголів’я.

Наразі безпека щодо АЧС кожного господарства, в якому утримуються свині, залежить не тільки від фахівців ветеринарної медицини, а й від самих власників свиней.

За словами начальника відділу організації протиепізоотичної роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Анатолія Портянка, від початку року на Чернігівщині виявлено п’ять випадків АЧС. Вперше – наприкінці березня в Ічнянському національному природному парку.

«На сьогодні діють чотири карантини: у приватному господарстві в селі Новоукраїнське Чернігівського району, в Козелецькому геріатричному пансіонаті у селі Часнівці також Чернігівського району, в приватному господарстві в селищі Лосинівка Ніжинського району. І 16 серпня відкритий карантин у вже згаданому господарстві «Івківці», що в Прилуцькому районі. Ці чотири спалахи, три з яких сталися в липні і четвертий – у серпні, є ознакою того, що вірус мігрує територією», – зазначає Анатолій Портянко.

Зараження зазвичай відбувається під час прямого контакту з тканинами та біологічними рідинами інфікованих свиней або свиней-носіїв, включно з виділеннями з носа, рота, сечею та фекаліями або інфікованою спермою. Африканська чума свиней також поширюється через транспортування та споживання заражених харчових продуктів, а деякі випадки виникають через недотримання стандартів біологічної безпеки при згодовуванні відходів їжі домашніх свиней.

Деякий вплив на поширення АЧС має війна та заборона на полювання.

«Це може впливати. Бо нині нам невідомо, яка популяція дикого кабана в природі, скільки його розвелося. До широкої війни відбувалася депопуляція диких тварин, тобто відстріл. На сьогодні, можливо, вони знову заселили лісові ареали. Бо нині полювання під забороною. Звісно, з лісу люди можуть принести собі додому вірус», – пояснює Анатолій Портянко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Укрпошта до Дня Незалежності випускає нову марку «Україна – Мати»

АЧС не становить небезпеки для людей. Хворіють лише дикі та свійські свині.

Щоб запобігти занесенню збудника АЧС у господарство, треба дотримуватися правил утримання свиней:

  • Утримувати свиней у закритих приміщеннях, не допускати їх вигулу і контактів з іншими тваринами.
  • Регулярно здійснювати оброблення тварин проти комах і кліщів.
  • Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.
  • Біля входу до приміщення, де утримуються свині, обладнати дезкилимки, які підтримувати в робочому стані («Білизна», розчин хлорного вапна та інше).
  • Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам.
  • Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів.
  • Не забивати хворих свиней і не переробляти туші хворих тварин.
  • Утриматися від утримання свиней у приватному господарстві, якщо господар – мисливець або з якихось причин має постійний контакт із дикою фауною;
  • Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без термічного оброблення.
  • Ретельно та комплексно боротися з гризунами.
  • Проводити ідентифікацію та реєстрацію тварин у державних установах ветеринарної медицини.
  • Надавати свиней для щеплення ветеринарною службою проти класичної чуми свиней (проводиться безкоштовно).

Будь-які ознаки захворювання чи загибелі свиней слід розглядати як імовірний спалах АЧС і терміново повідомити про це ветеринарного спеціаліста.

Наразі немає ефективного лікування чи вакцини від африканської чуми свиней.

«Вакцини немає, бо вірус АЧС швидко змінюється. Тож науковці не можуть розробити якоїсь однієї вакцини, яка була б дієва. Хоча розробки, наскільки мені відомо, проводять», – розповів Анатолій Портянко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button