Суспільство

Акація є небезпечною для екосистеми Чернігівщини

Акація біла (Robinia pseudoacacia), або робінія належить до інвазійного виду і є небезпечною не тільки для Чернігівщини, а й для всієї України.

Інвазійні види рослин – це рослини, які активно розмножуються, захоплюють нові території та витісняють аборигенні види (види рослин, які є природними для певної місцевості). В цьому їхня основна небезпека для екосистеми. Щодо акації, то вона має алелопатичні властивості. Це означає, що її коріння виділяє певні речовини, що пригнічують ріст інших рослин. При цьому вона якісний азотфіксатор і перетворює ґрунт під собою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Синоптики розказали, яким буде березень на Чернігівщині

Як зазначає Андрій Сагайдак, засновник Природничого центру «Міжрічинська пуща», з кожним роком робінія поступово захоплює наші ліси. У Регіональному ландшафтному парку «Міжрічинський» її більшає та більшає. Хоча з суто акацієвих насаджень є тільки ті, що висаджували як протиерозійні по ярах або лісосмуги вздовж доріг. Проте вона пішла далі й окремими осередками встигла вклинитися багато де.

Крім того робінію не їдять копитні, що дуже шкідливо. Для таких тварин теж потрібна кормова база.

За інформацією Чернігівської обласної фітосанітарної лабораторії, окрім робінії, на Чернігівщині ростуть такі інвазійні рослини, як Дуб червоний, Амброзія полинолиста, Борщівник Сосновського, Ваточник звичайний, Злинка канадська, Щириця біла, Чорнощир звичайний, Сухоребрик Льозеля, Люпин багатолистий, Золотушник канадський та інші.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична, за матеріалами lb.ua, epl.org.ua, Чернігівська обласна фітосанітарна лабораторія

Фото: Андрій Сагайдак

Ще статті по темі

Back to top button