Суспільство

Апсайклінг від чернігівки Світлани Терещенко: як зі старих речей створити модні аксесуари (Фото)

Чернігівська майстриня Світлана Терещенко вже майже 10 років створює модні аксесуари зі старого одягу. Жінка навіть заснувала власний бренд «PolarysTotes&Handbags – NewAgain» та інтернет-магазин.

Тут можна знайти сумки та аксесуари в будь-яких кольорах, із найрізноманітнішими принтами, малюнками та вишивкою. На перший погляд навіть важко сказати, що всі вони створені з одягу, який вже нікому не потрібен.

Наша героїня створює унікальні аксесуари з вживаного одягу. Найчастіше це старі джинси, які їй віддають друзі. А деякі речі Світлана Терещенко купує всеконд-хендах.

«Приблизно в 2009-2010 році збіглися бажання та можливості. Бажання знову щось зробити руками і наявність швейної машини плюс вільний час на це все», – згадує жінка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гардероб на батарейках: дизайнер із Козельця створює унікальний одяг (Відео)

Нині діяльність пані Світлани називається новим модним словом «апсайклінг», тобто творче перетворення старих речей на предмети мистецтва, побутові вироби, аксесуари чи одяг.

Світлана Терещенконаголошує на тому, що, окрім естетичної функції та функціональності, ці сумки також відіграють роль у збереженні екології, адже дають речам, що вийшли з моди, друге життя.

«Причин кілька: насамперед я використовую для роботи вторинну сировину, тобто тканини, з яких уже щось шили, які часто вже віджили як одяг, але все ще з хорошим запасом міцності. Таким чином вихідна сировина використовується з максимальною ефективністю, проходячи два життєві цикли готових виробів», – пояснює майстриня.

Якихось спеціальних курсів або навчання зі створення сумок пані Світлана не проходила. Усі навички з пошиття цих аксесуарів майстриня здобувала одразу на практиці. Розповідає, що постійно експериментувала, шукала способи створення таких елементів жіночого гардеробу. Саме під час роботи йспадали на думку потрібні ідеї.

«Придумувала, пробувала, щось приживалося, щось змінювала. Якщо порівнювати першу сумку і те, як шию зараз,– вонибудуть схожі тільки стилем, але не тим, як зроблені», – пояснює пані Світлана.

За її словами, не можна однозначно сказати, скільки часу потрібно для створення однієї сумки. Для кожного виробу він свій. Але найбільше годин майстриня витрачає на ті роботи, які потребують творчого підходу.

«Час, потрібний для пошиття, безпосередньо залежить від того, наскільки складною буде модель, робила таке раніше чи робитиму вперше, плюс суб’єктивні причини на зразок шиється впринципі чи це творча робота. Для неї потрібен настрій», – ділиться майстриня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фарфорові красуні зі смітника: чернігівка дає друге життя раритетним лялькам (Відео)

У жінки нема особливого підходу щодо дизайну сумок. Пані Світлана каже, що ідеї приходять спонтанно, а сама вона ніколи не займається розробкою майбутнього вигляду аксесуарів заздалегідь. У неї нема креслень ітехнічних малюнків.

«Оскільки я не професійний дизайнер і не професійний технолог-конструктор, і навіть не професійна швачка, то, коли приходить настрій, я просто беру і шию те, що дозріло в уяві. Найчастіше виходить цікаво», – розповідає Світлана Терещенко.

Таку ініціативу жінки підтримують друзі та знайомі. Зараз її сумки носять модниці не тільки Чернігова. Жінка вже отримала визнання далеко за межами нашого міста.

Світлана Терещенко розповіла, що якраз таки чернігівці до кола її прихильників додалися в останню чергу.

У фізичних магазинах чи на ринках ці сумки не продаються. Придбатиаксесуари від Світлани Терещенко можна тільки онлайн. А от скільки саме замовлень уже виконала, майстрині порахувати складно.

Епідемія коронавірусу підштовхнула майстриню навчитися шити маски. Вже зшила собі й отримала кілька замовлень на багаторазові засоби захисту.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button