Суспільство

Асоціація ОТГ підтримує запровадження системи державного нагляду за діяльністю органів місцевого самоврядування

Про це за результатами вчорашньої наради з представниками Асоціації об’єднаних територіальних громад заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко. Також він констатував: відбувся конструктивний і відвертий діалог з представниками Асоціації ОТГ, надійними партнерами із впровадження реформи децентралізації. Важливий результат: дорадчий орган виступає за якнайшвидше завершення реформи місцевого самоврядування – вже до 2020 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині створено першу ОТГ з центром в місті обласного значення

– Місцеві вибори мають відбутися на новій адміністративно-територіальній основні. Ключове завдання у цьому питанні – посилити роботу по затвердженню перспективних планів, аби ми якнайшвидше вийти на 100% покриття областей громадами. А далі прийматимемо рішення про адміністративне об’єднання громад відповідно до уже затверджених перспективних планів, – зазначив урядовець і додав, що Асоціація ОТГ позитивно оцінює реформу первинної медицини і вже бачить цей позитив у громадах.

Разом з тим, за словами Віце-прем’єр-міністра, є гострі питання і необхідність компромісних рішень по них. Більшість – стосовно міжбюджетних відносин в умовах формування Держбюджету-2019 та пошуку додаткових інструментів збільшення ресурсної бази місцевих бюджетів. Мова йде про необхідність удосконалення формули розподілу освітньої субвенції, фінансування вторинної ланки медицини, законодавчого закріплення норми про сплату прибуткового податку (ПДФО) підприємствами безпосередньо за місцем господарської діяльності. У фокусі уваги й проблемні питання передачі земель сільськогосподарського призначення та необхідність прийняття законопроекту стосовно надання громадам права розпоряджатися землями.

– Розумію, що у всіх цих питаннях зінтегрована потреба багатьох громад. Переконаний, що ми обов’язково спільно знайдемо шляхи їх вирішення. Ми завжди відкриті до діалогу, – підкреслив Геннадій Зубко.

Джерело: Департамент інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю ЧОДА

Ще статті по темі

Back to top button