Суспільство

Багато безробітних та відкриті вакансії: чому український ринок праці — суцільний парадокс

Безробіття зросло на третину. Від початку локдауну, тобто, майже за рік, роботу втратили з пів мільйона співвітчизників. А кількість відкритих вакансій навпаки скоротилася. Водночас роботодавці скаржаться, що не можуть знайти собі кваліфікований персонал.

За статистикою, майже кожен десятий безробітний погоджується перенавчитися. Український ринок насичений нікому не потрібними спеціалістами. Половина безробітних — люди з вищою освітою.

Олександр Перцов тренується накладати шви на метал. Він — колишній помічник голови правління агрохолдингу. Втратив посаду і в 45 років почав все з нуля. Спочатку на заробітках у Польщі, тепер удома.

«Мені у Польщі сподобалося працювати з металом. Коли приїхав додому, то подумав, що треба освоїти професію зварювальника, бо бачу тут перспективи. Освою професію і почну свою справу», — говорить чоловік.

На одну вакансію в Україні припадає дев’ятеро людей. Офіційно у нас безробітних майже півмільйона (488 038) А от вільних робочих місць трохи більш ніж 50 тисяч (51 681). Середня зарплата, яку пропонують — 8 тисяч (7955). Вище десяти — лише 10-та частина пропозицій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніжинський професор став відмінником освіти

Вітчизняний ринок праці — це суцільний парадокс. Купа безробітних та постійно відкриті вакансії.

«Людей не влаштовує і зарплата, і ті професії, які потребує роботодавець  У нас на ринку праці більшість людей мають вищу освіту, кваліфікацію у тих професіях, яких роботодавець сьогодні не потребує. Ось цей дисбаланс спостерігається протягом декількох років , це не карантинна особливість», — зазначає Інна Бондіні, начальник управління Державного центру зайнятості.

Ринок нині найбільше потребує кваліфікованих робітників. Але, водночас безробітні не можуть собі нічого знайти. І проблема тут, на думку експертки ринку з праці Тетяни Пашкіної, не лише у невідповідності фаху людей, а й в самих роботодавцях.

«У нас існує ейджизм і вузький віковий коридор у роботодавця. Відповідно є малесенький коридор із 25-35-річних, яких потребує роботодавець. За яких українські роботодавці конкурують з іноземними роботодавцями. Молодь ще не хочуть брати, бо у них немає досвіду. 45+ — бо вони старі. Виявляється, у нас працювати нема з ким, це об’єктивна ситуація. Якщо все це об’єднати, то на ринку праці залишиться нуль», — пояснює експертка.

Від браку робочої сили потерпає не лише захід країни, звідки почалася трудова міграція світом. Вільні вакансії — по всій країні. Щоб утримати молодь від трудової міграції, на думку експертів ринку праці, самого зростання зарплати недостатньо. Умови життя, стабільність та невисокі кредити — це те, заради чого люди виїжджають із країни.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: ТСН

Ще статті по темі

Back to top button