Суспільство

Баталії переходу до ПЦУ: як парафії Чернігівщини виборюють право на віру

Парафії Чернігівщини з різних причин не поспішають переходити до ПЦУ, проте є й ті, хто виявив принципове бажання бути у складі суто української церкви. Наразі ще вісім таких парафій області подали документи на вступ до ПЦУ.

Як розповів настоятель Катерининського храму отець Роман, іноді перехід не обходиться без суперечок. Так, у Ковпиті Чернігівського району 900 парафіян виступили за перехід до ПЦУ, а приблизно 30 осіб – проти цього. З цього приводу пройшло кілька судів, а перед останнім засіданням Православна церква Московського патріархату відкликала свій позов. Таким чином громада все ж перейде до православної церкви України.

Кричущий випадок стався нещодавно в Крутах, коли більше ніж 200 осіб зібралися для проведення зборів, аби вирішити, чи переходити до української церкви.

«Але кілька десятків «тітушок» не допустили людей до церкви та зірвали збори. Це були навіть не місцеві жителі, а просто чужі привезені люди. Вони просто не дали можливості парафіянам виявити своє бажання», – каже отець Роман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще одна громада Чернігівщини перейшла до ПЦУ

Деяким релігійним громадам доводиться шукати компроміси. Так, в одному з сіл Бахмацького району більшість його жителів виявили бажання перейти до ПЦУ, проте, отримавши супротив від решти жителів населеного пункту, вирішили зареєструвати нову громаду.

Священнослужитель наголошує на тому, що перехід має відбуватися свідомо та згідно із законом. А позиція ПЦУ полягає в тому, що в жодному разі не можна примушувати людей схилятися до одного чи іншого патріархату.

«Ми нікого не агітуємо, нікому не проповідуємо цей перехід. Люди повинні самі до цього прийти і на Чернігівщині, і в Україні. Якщо взяти офіційну статистику, то по всій країні вже понад півтисячі парафій приєдналися до ПЦУ. На Чернігівщині таких до 10. Є такі, що вже виявили бажання, але поки чекають, що ж буде далі. Тому що така неоднозначна ситуація з виборами і для деяких це є стримувальним фактором, але фактично процес іде», – каже Роман Кінник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завтра церкву Іоанна Богослова у Ніжині урочисто передадуть єпархії УПЦ

Ще статті по темі

Back to top button