Суспільство

Базар, хати купців і поштовий двір: історія П’яти кутів (Фото)

П’ять кутів. Ця частина Чернігова має дивовижну історію. Колись у давні часи тут вирував селянський базар, на якому продавалось усе, що звозили з навколишніх сіл і далеких міст. Про це у спільноті «Старий Чернігів» повідомляє Анатолій Ярошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Старий Чернігів у кольорових фото (Відео)

Тут дозволяли торгувати худобою, великим товаром (цегла, сіно, м’ясо в тушах і т.п.) із возів, тому виникла потреба постійного під’їзду та від’їзду цих возів, що й утворило багато шляхів, які сходились в одному місці.

Таким чином багато доріг, що сходились в одне місце, утворили п’ять так званих кутів.

Місцевість навколо була доволі вигідна для поселення купців і вони тут будували свої хати та маєтки. Ще й зараз залишились кілька хат, у яких двері з хати виходять одразу на дорогу, а не у двір. Це залишки старих магазинів, яких в окрузі було безліч.

Магазини ще на початку ХХ століття були двоповерхові. Зазвичай перший поверх був мурований із цегли, а другий – дерев’яний (типова архітектура майже всіх будинків міста тих часів).

У куті між вулицею Л. Боднарука (в минулому Дзержинського) та проспектом Перемоги був розташований поштовий двір, який ще існував на початку 1970-х років. На місті сучасного будинку «облкоопспілки» навіть наприкінці 1970-х років були торгові ряди, де продавали свій товар сільські мешканці з навколишніх сіл (м’ясо, молоко, сир, яйця і т.п.).

Останніми знесли кілька магазинів, аптеку та хати, чим розширили й трохи вирівняли перехрестя та зробили велику вільну площу.

Але, як було на П’яти кутах усе колись, ми можемо побачити на власні очі на світлинах.

Ще статті по темі

Один коментар

Back to top button