Суспільство

Білі, жовті, бузкові, коричневі: у саду Михайла Коцюбинського у Чернігові цвітуть іриси

Весну — це час, коли пробуджується природа і довкола все квітне. Оазою цвітіння в Чернігові є Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник Михайла Коцюбинського.

ЧЕЛАЙН не так давно розповідав про цвітіння тюльпанів і півоній у саду. Нині вони передали естафету іншим прекрасним весняним ірисам (півникам).

«Сад Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського – це справжня оаза квітів та краси! Тут постійно щось квітує. Зараз запрошуємо гостей помилуватися красою півників. Їх у нас дуже багато: є білі, жовті, бузкові, коричневі, темно-фіолетові, помаранчево-коричневі (полум’яні). А ще є різнокольорові… Словом, око милується такою красою! А який аромат вони мають! Шкода, що його неможливо передати за допомогою фотоапарату. Зате у кожного є  можливість завітати до музею, прогулятися алейками його саду, помилуватися красою квітів та зробити багато чудових фото на згадку! Запрошуємо!», — в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Марія Коробко, вчений секретар музею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наталія Реброва розповіла про перші кроки на посаді генерального директора НАІЗ «Чернігів стародавній»

До речі, вважається, що ірисами назвав ці кавіти грецький цілитель Гіппократ, який жив у V-IV століттях до нашої ери. А зображення квітки можна побачити і на набагато давніших фресках Кноського палацу на острові Крит, яким близько 4000 років. Саме ж давньогрецьке слово «ірис» означає «веселка». Мабуть, таку назву рослина отримала через те, що має великий асортимент кольорів та відтінків.

А у середині XVIII століття Карл Лінней, працюючи над єдиною системою класифікації живих організмів, вирішив залишити назву «iris» як найвдалішу.

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото – Марія Коробко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button