Суспільство

Більше як 5 тисяч сіверян мають отримати щеплення під час першого етапу вакцинації від COVID-19

Віднедавна (із серпня 2020 року) Чернігівський обласний центр громадського здоров’я взяв на себе важливу функцію отримання, зберігання та розподілу вакцин по лікувальних закладах області, адже профілактика будь-яких недуг, популяризація засад здорового способу життя, вивчення та аналіз стану захворювання населення Чернігівщини полягає в площині щоденної роботи співробітників центру. Звісно, що й опікування профілактичними щепленнями дітей і дорослих, згідно з профільними установчими документами, невипадково покладено саме на цей заклад.

«Робота відділу вакцинації полягає в замовленні препаратів у підприємства «Укрвакцина» згідно з нашими річними планами. Отримавши і зберігаючи вакцини в спеціальній кімнаті з холодильниками, ми відправляємо їх  в регіони області, які і розподіляють препарати по своїх лікувальних закладах. Стараємося контролювати, щоб необхідна вакцина завжди в нас була. Для цього ми підтримуємо контакти як і з «Укрвакциною», так і з Центром громадського здоров’я МОЗ. Наприклад, нині в нас закінчилася вакцина БЦЖ (для профілактики захворювання на туберкульоз), також очікуємо, що вакцина АКДП (проти дифтерії, кашлюку та правця), якої немає, буде надходити не раніше як червень нинішнього року. Інші препарати, обумовлені Календарем профілактичних щеплень, зараз є у достатній кількості», – зазначає головний експерт Управління охорони здоров’я облдержадміністрації зі спеціальності «вакцинопрофілактика» Романа Сопотницька.

Обласний центр громадського здоров’я в разі необхідності може зберігати та розподіляти так звані рекомендовані, тобто необов’язкові вакцини для профілактики, наприклад, грипу, тоді, коли вони надійдуть шляхом організаційних закупівель або внаслідок благодійних акцій. Так було із вакциною «Ваксігрип», яку роздали для щеплення медичних працівників області на початку сплеску застудних захворювань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині випустили календар із сучасниками-знаменитостями (Фото)

Звісно, центр готовий і до прийому та розподілу вакцини проти коронавірусної інфекції. Для цього створено «дорожню карту» на національному рівні, визначено регіонального координатора з цього питання. За словами Романи Сопотницької, нині заклад розробляє свої плани на рівні області.

«У плані визначено, як буде проходити вакцинація проти COVID-19. Вона  розділена на п’ять етапів, які треба буде поступово виконувати. Наприклад, на першому етапі будуть залучені лише мобільні бригади, яких в області шість. Другий етап передбачає залучення тимчасових пунктів щеплення, відкритих на базі  центрів ПМСД. Треба сказати, що це дуже і дуже великий обсяг роботи, особливо з погляду на ту кількість населення, яке визначено для щеплення проти коронавірусної інфекції на різних етапах кампанії. Зокрема, на першому етапі заплановано вакцинувати 5175 громадян, на другому – значно більше, вже 61 999 осіб. Звісно, згодом ці цифри будуть змінюватися у бік збільшення. Тобто процес йде», – стверджує Романа Сопотницька.

Повертаючись до роботи центру з вакцинації, згідно з Календарем профілактичних щеплень, слід зазначити – ще кілька місяців тому певна частина батьків відмовлялася від профілактичних щеплень, знаходячи різні мотивації для цього – від оприлюднених поодиноких випадків незвичних реакцій на вакцину і до невдоволення необхідністю відвідування поліклініки через начебто небезпеку «підхопити» коронавірус. Нині ж ситуація кардинально змінилася – завдяки систематичній і виваженій роботі обласного центру громадського здоров’я у плані роз’яснення переваг імунопрофілактики рівень вакцинації населення Чернігівщини значно зріс за багатьма показниками – до 80% від визначеного плану. Тож область увійшла до першої десятки цього загальноукраїнського рейтингу. Співробітники центру також наголошують: хоча вакцинація і не дає стовідсоткової гарантії убезпечення від тієї чи іншої інфекційної хвороби, її роль у запобіганні можливим ускладненням і гарантії легкого перебігу недуги важко переоцінити. І це стосується не тільки обов’язкових щеплень, а й інших, які себе також добре зарекомендували.

Джерело: Чернігівський обласний центр громадського здоров’я

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button