Суспільство

Болотяні першоцвіти – головні весняні квіти чернігівських боліт

На Чернігівщині популярні екскурсії болотами. Їх охоче проводить Андрій Сагайдак, засновник Природничого центру «Міжрічинська пуща» і гід у дику природу. 

Тож недарма в нього особливе ставлення до боліт. І взагалі, за його словами, болота та ліси на Поліссі здавна мали велике значення.

«Болота слугували сінокісними угіддями, мисливськими, щеягоди там збирали. Також є згадки, що саме завдяки болотам наше село пережило Голодомор, бо люди в болотах ловили в’юнів.

«На болотах люди ховалися під час воєн. Також колидоводилося ховатися від влади в якісь важкі часи, то пересиджували на болотах. Але часи змінюються: колись болота рятували людей, а потім люди у ХХ столітті надто захопилися осушенням боліт. А нині ще додалися глобальнізміни клімату, то нині наші болота під загрозою, і тепер люди пробують відновлювати болота. Тож тепер усе навпаки – люди допомагають болоту. Це відновлення боліт, створення заповідних територій на болотах, бо природа їх створила не просто так. Із боліт наші великі річки витікають, зокрема Дніпро і Десна», – розповів Андрій Сагайдак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дискусії щодо заборони Telegram в Україні: думки чернігівців

Також Андрій Сагайдак поділився новиною, що вже скоро зацвітуть болотяні першоцвіти. 

«Березень добігає кінця, а отже отт зацвіте наша головна весняна квітка  калюжниця болотна. Її бутони вже тягнуться до сонця.

Лісові болота ще вбрані у руді та бурі кольори. Повсюдно синіють на них плеса води, не прикриті поки зеленню листя. Але з холодної темної води вже визирають паростки півників болотних та численних осок. Ще тиждень – і цвітіння та «озеленіння» розпочнеться!», – пояснив гід у дику природу.

Ірина Осташко

Фото – Андрій Сагайдак

Ще статті по темі

Back to top button