Суспільство

Дискусії щодо заборони Telegram в Україні: думки чернігівців 

Періодично в Україні обговорюють питання можливого обмеження або взагалі заборони месенджера TelegramАдже кажуть, що через низку його каналів Росія поширює свою пропаганду, а адміністрація Telegram відмовляється йти на контакт з українською владою та блокувати ці каналиЗрозуміло, що в нинішніх реаліях, коли в Україні відбувається війна, питання безпеки є ключовим.

А як ставляться до ймовірної заборони популярного месенджеравідомі чернігівці? 

Сергій Гривко, народний депутат України

Якщо кажуть, що це ворога, то чому не використати проти ворога?

Марина Семененко, депутатка Чернігівської міської ради

Я вважаю, що країні треба займатися боротьбою із зовнішнім ворогом – росією та внутрішнім ворогом – корупцією. Телеграм у цих двох напрямах жодної погоди не робить. А іноді й допомагає.

Микола Силенко, виконавчий директор у Чернігівськомурегіональному відділенні Асоціації міст України

На це запитання мають відповісти фахівці з питань кібербезпеки. Якщо уповноважений орган скаже, що телеграм несе ризики для українців в умовах воєнного стану, то це треба сприймати нормально та поважати роботу наших спецслужб. Ми у 2015 р.відмовилися від електронної пошти mail.ru, від вконтакте й інших російських ресурсів. Це було тільки на користь. Тому тут слово за професіоналами з питань інформаційної безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині є цілюща криниця

Марія Шевченко, майстриня з селища Березна

Чула, що в Україні планували призупинити або повністю обмежити роботу Telegram. Моє ставлення до цього? Очевидне як до всього російського: ненавиджу!

Телеграм – російський багатоплатформовий месенджер. І цим усе сказано.

Те, що його засновник Дуров, який не хоче, щоб його називали громадянином рф, торік отримав паспорт ОАЕ та живе у Дубаї, не змінює мого ставлення до сосіян, як нечисті, окупантів і терористів. Як і прописка не змінює сосіян. 

Усе кацапське – під корінь, точніше – з коренем викорчувати, а поверх присипати сильними хімікатами. Давно вже треба було це зробити, а почати з моцковських церков. Якось так! Різкувато? А вони жаліють наших дітей, жінок, чоловіків? Кота й того роздеруть. Я не зареєстрована в телеграмі.

Андрій Подвербний, політичний аналітик

А що це конкретно дасть? І як це можна втілити в життя? Думаю, що рубати з плеча – не вихід із ситуації. Треба працювати точково йблокувати ті канали, які дійсно є шкідливими і несуть ворожу пропаганду навіть у якомусь розмитому, завуальованому вигляді. А забороняти повністю… Очевидно, що ті, хто ним користувався давно і для кого «телега» є зручною, буде користуватися і далі, тільки через якісь додаткові налаштування.

Михайло Жирохов, військовий експерт

Я взагалі проти будь-яких обмежень, якщо вони не стосуються безпеки держави під час війни. Телеграм – це не виключно росіянський ресурс, як вконтакте або одноклассники, тому треба конкретно дивитися на канали, які використовуються в інформаційній війні проти України, та банити їх, аніж забороняти взагалі. А так це видається більше політичним рішенням.

Олександр Гашпар, громадський активіст

Загалом я проти будь-яких заборон, якщо ми цивілізована європейська країна, але, звісно, під час війни, яка триває в Україні, зокрема, інформаційної, треба враховувати безпековий фактор, і якщо військове керівництво держави ухвалить рішення про заборону телеграму, то я без проблем користуватимуся іншими месенджерами та джерелами інформації. Але моя думка така: краще не забороняти, а розвивати в людей критичне мислення і вчити їх перевіряти інформацію та розрізняти, де нормальні телеграм-канали, в яких публікується достовірна й перевірена інформація, а де канали, що створені виключно для поширення фейків і чорнухи.

Розпитувала Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button