Суспільство

Боржники за комунальні послуги можуть залишитися без квартир

З 1 жовтня почне діяти новий інститут приватних судових виконавців, через який боржники перед комунальниками можуть позбутися квартир.

Вартість електроенергії з початком жовтня, внаслідок чергової хвилі підвищення цін на комунальні послуги, зросте на 20%, а опалення – майже вдвічі.

Правозахисники також нагадали, що квартиру можуть виставити на торги, якщо сума боргу перевищить 10 мінімальних зарплат. На сьогодні це близько 15 тисяч гривень. Втім, лише за умови, якщо у боржника немає іншого цінного майна.

Але адвокати застерегли, що нині в Україні діє спрощена система стягнення боргів. Якщо комунальники захочуть отримати свої гроші через суд, рішення можуть прийняти протягом трьох днів. Причому, за словами правозахисників, самому боржнику можуть навіть не надіслати повістку, а повідомити його вже постфактум.

Щоб уникнути сумної статистики, фахівці порадили шукати вирішення проблеми разом з постачальником послуг. Наприклад, домовитись про реструктуризацію боргу. Відмовити комунальники не мають права, запевнили фахівці.

За статистикою, лише у Києві споживачі завинили за послуги ЖКГ вже понад мільярд гривень. З новими тарифами заборгованість лише зростатиме, спрогнозували фахівці.

Джерело: 24 канал

Ще статті по темі

Back to top button