Суспільство

Брянщина – історично Чернігівська земля: роз’яснення історика

Президент України Володимир Зеленський підписав Указ «Про історично населені українцями території Російської Федерації». У ньому йдеться, що росія впродовж століть систематично вчиняла та продовжує вчиняти дії, спрямовані на знищення національної ідентичності, пригноблення українців, зокрема на історично населених ними землях на Кубані, Стародубщині, Північній і Східній Слобожанщині в межах сучасних Краснодарського краю, Білгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей російської федерації.

Також в указі йдеться про план дій щодо збереження національної ідентичності українців у російській федерації.

Зважаючи на те, що Чернігівщина межує з Брянською областю, вирішили дослідити, а чи насправді ця територія зроду-віку була українською.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині відкрили меморіальну дошку полеглому Герою

«Перша згадка про саме місто Брянськ датується у літописі 1146 роком. Тут воно згадується під назвою Дебрянськ. Але сам час заснування міста є більш раннім.

Брянськ перебував у складі Чернігівського князівства, а після монгольської навали став стольним градом чернігівських князів – орієнтовно у 1246 році туди було перенесено центр Чернігівського князівства через сильне руйнування монголами власне Чернігова та більшу природну захищеність самого Брянська.

Певний час за князівський стіл тут змагалися представники Чернігівської та Смоленської династій: Ольговичі та Ростиславичі; врешті з кінця ХІІІ століття Брянське князівство переходить під контроль останніх. Пізніше тут існувало удільне князівство у складі Великого князівства Литовського, яке було ліквідоване у 1430 році.

Також ознакою приналежності Брянщини до історичної Чернігівщини є українська історія її південно-західної частини – Стародубщини. Таку назву має територія колишнього Стародубського козацького полку та кількох північних повітів Чернігівської губернії, яка у 1919 році була відібрана в України більшовицькою ррфср. Після цього край зазнав жорсткої русифікації з метою денаціоналізації та асиміляції переважаючого українського населення Стародубщини. Причому ці процеси відбувалися як за радянського союзу, так і тривають у нинішній путінській росії», – зазначає чернігівський Історик Андрій Подвербний.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button