Суспільство

Бюджетні установи борги за газ почали виплачувати в березні

У березні бюджетні установи в чотири рази скоротили борги за газ перед «Чернігівгаз Збутом».

Скорочення заборгованості стало можливим лише після потепління, коли бюджетники скоротили споживання газу і рівень оплати рахунків за газ досяг 91%. Існуючі правила оплати за газ не дозволяють бюджетним організаціям повноцінно розраховуватися за паливо під час опалювального сезону.

У січні і лютому 2017 року борги за газ бюджетних організацій Чернігівської області зросли на 24,4 млн грн і на початок березня досягли майже 26 млн грн. Активно оплачувати рахунки бюджетники почали тільки в березні.

Борги виникли через недосконалість законодавства, що регулює закупівлі та розрахунки бюджетників за енергоресурс. Внаслідок значного збільшення споживання газу в зимові місяці відбувається розходження між фактичними і плановими обсягами використання палива. Невідповідність сум, передбачених річним кошторисом, призводить до некоректних розрахунків і накопичення боргів.

«При нинішньому законодавчому регулюванні установи не в змозі повноцінно провести оплату за газ, за той обсяг, який вони спожили протягом розрахункового періоду. Склалося так, що річний кошторис бюджетників рівномірно розбитий по місяцях, тому взимку їм мало грошей на газ», — пояснив директор «Чернігівгаз Збуту» Іван Луста.

До того ж Закон України «Про державні закупівлі» зобов’язує організації, які отримують бюджетне фінансування, проводити відкриті торги для закупівлі газу. Проблема в тому, що ця процедура часом розтягується до 2 місяців, що також унеможливлює проведення своєчасних розрахунків.

Недоплати бюджетної сфери впливають на можливості «Чернігівгаз Збуту» закуповувати потрібний обсяг природного газу, що ставить під загрозу стабільне газопостачання регіону.

Ще одним проблемним питанням стало об’єднання в Чернігівській області великої кількості громад, що пов’язано з перепідпорядкуванням між місцевими бюджетами шкіл, дитсадків та медичних закладів. Нововведення співпало з опалювальним сезоном, коли відключати об’єкти соціальної сфери від газу неможливо. Разом з тим «Чернігівгаз Збут» не має права постачати газ споживачам, не отримавши документів на передачу майна і без проведення тендерів.

Зараз на Чернігівщині за борг або відсутність лімітів без газу залишаються 7 установ. З початку року 265 об’єктів бюджетної сфери були попереджені про можливе відключення від газоспоживання за порушення Правил поставки природного газу.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button