Суспільство

Частина погрудь із Алеї героїв досі перебуває в Чернігівському історичному музеї

Із початком Революції Гідності у 2014 році в Чернігові було знесено пам’ятник Леніну. Продовженням подій став подальший пам’ятникопад. 9 лютого 2015 року патріотично налаштована молодь зняла перші два погруддя Антонова–Овсієнка і Подвойського з Алеї героїв.

«Як ці погруддя були знесені з Алеї, то їх перенесли до нашого музею. А наступні ще два погруддя – Щорса та Кропив’янського – з’явилися в нас 17 квітня 2015 року. Але насправді  це власність міста. 

Щодо погрудь, то це насправді герої пропаганди або окупації України росією під час подій Української революції 1917-21 років. Усі ці люди пов’язані з Чернігівщиною та брали участь в окупації України російськими збройними силами і чинили злочини проти українського народу. До речі, подібні процеси можемо спостерігати й нині», – зазначає Максим Блакитний, в.о. директора Чернігівського історичного музею.

За його словами, нині погруддя стоять на музейному подвір’ї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шкільне навчання і надзвичайні ситуації: громади Чернігівщини проходять випробування негодою

«Ми як приймали ці погруддя, то думали, що, оскільки це власність міста, то місто їх і забере та вирішуватиме їхню подальшу долю. У нас для них немає зайвих площ.

Яка їхня цінність, насамперед художня, мають встановити фахівці. У нашому музеї мистецтвознавців немає і ми такими дослідженнями не займалися. Ми зберігаємо їх, залежно від тих умов і можливостей, які у нас є. Але й чекаємо на вирішення їхньої подальшої долі

Можливо, їх доцільно передати до якогось профільного музею, пов’язаного зі зберіганням монументальних творів. Або це зацікавить якісь інші музеї – радянської окупації чи пропаганди», – пояснив Максим Блакитний.

На вже згаданій Алеї героїв також були погруддя Юрія Коцюбинського, Кирпоноса і Сенька, їх в історичному музеї ім. Тарновського немає.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Чернігівський історичний музей ім. Тарновського

Ще статті по темі

Back to top button