Суспільство

Шкільне навчання і надзвичайні ситуації: громади Чернігівщини проходять випробування негодою

Ледь встигла Чернігівщина оговтатися від першого циклону, коли область засипало снігом, як після короткої паузи прийшов другий із новими викликами.

Хоч і живемо в час технічного прогресу, але погода продовжує позначатися на багатьох сферах суспільного життя. Зокрема, в багатьох громадах на Чернігівщині діти не пішли до школи, а навчалися вдома. Про ці та інші особливості життєдіяльності під час негоди розповіли представники громад.

Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради 

Дошкільні та позашкільні заклади працювали офлайн. Тільки школи два дні були на онлайн-навчанні. Сьогодні вже школярі навчаються офлайн.

Комунальні служби, звісно, працювали під час першого снігопаду. Із 6-ї години ранку почали роботу. Але одразу почистити 100% засніжених доріг неможливо. Бо потрібна велика кількість техніки. Розчищали насамперед головні дороги, шляхи до лікарень, закладів соціальної сфери. А далі вже була черга прилеглих доріг. Також у посиленому режимі працювали поліція, дорожні служби.

Траплялися ситуації, що автомобілі з’їжджали в кювет, звідки їх витягували.

Сьогодні в нас уже трапилася аварійна ситуація, в яку потрапили легковий автомобіль і пасажирська маршрутка. Мені повідомили, що учасники цієї дорожньо-транспортної пригоди отримали легкі травми, що не загрожують життю і здоров’ю. Певна річ, маршрутка постраждала, але це найгірше, що могло би статися.

Нині всі комунальні служби, поліція, ДСНС, наша пожежна працюють на своїх напрямках.

До нового повідомлення про штормове попередження всі готові.

Але, знову ж таки, техніки на 100 % не вистачає, бо в нас багато доріг, які треба чистити. Одразу всюди цю роботу зробити важко, коли велика кількість снігу. Комунальні служби працюють відповідно до своїх можливостей. Працівники з благоустрою прокидають стежки.

Щоправда, цього разу обіцяють сніг із дощем і перепад температури, то попередили наших жителів, аби без нагальної потреби не виїжджали з дому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рідні загиблого героя з Чернігівщини просять підписати петицію про присвоєння йому звання Героя України

Роман Боюн, староста Бірківського старостинського округу

Два дні діти дійсно в нас були на дистанційному навчанні. А сьогодні у зв’язку з погодними умовами також не виїхали шкільні автобуси, щоб не було надзвичайних ситуацій. Тому ті діти, які на підвозі, залишилися вдома навчатися онлайн. А ті, які проживають у населеному пункті, прийшли до школи очно.

Діти до садочка ходять. Але явка сьогодні нижча, ніж зазвичай. Бо дорога мокра, то батьки не хочуть, щоб діти промочили ноги, тому й позалишали малюків удома.

Під час першого снігопаду довелося виконати великий обсяг робіт. Центральні траси розчистили. Але ж все перемітало знову, то по другому колу чистили. Багато опадів випало. Вулички у населеному пункті також розчищали. Фермер наш Олексій Бутенко допомагав у цій справі.

Світло у нас було, на щастя, обривів не сталося.

Нині в нас – дощ зі снігом. Дорога, звісно, розквашена. Думаю, що підчищатимуть кашицю. Але доїхати до села можна.

Якщо якісь ситуації виникатимуть, будемо оперативно реагувати.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button