Суспільство

Час міняти гуму на літню: нюанси «перевзування»

За вікном – майже весна, сніг тане, сонце пригріває і, відповідно, температура повітря дедалі вища. Саме час автомобілістам подумати про заміну покришок на літні.

Міняти шини треба вчасно. Експлуатувати зимову гуму не рекомендують за температури +10. Слід знати, що за високої температури зимова шина починає розм’якшуватися, підвищується зношення та погіршується керованість. Якщо поміняти надто рано, літня гума замерзне – і буде ковзати, як пластмаса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні автостраховка подорожчає на 20%: прийняте рішення

Отже, літні шини за призначенням поділяються на три типи: універсальні, дорожні та підвищеної прохідності. Відрізняються вони малюнком протектора, що відповідає за зчеплення шин із дорогою. Дорожні шини призначені для експлуатації на дорогах з удосконаленим покриттям (шосейних). Універсальні шини мають властивості, що дають можливість експлуатувати їх на шосейних і ґрунтових дорогах. Шини підвищеної прохідності повинні експлуатуватися в умовах бездоріжжя та м’яких ґрунтів.

Є і варіант для ледачих або економних водіїв – всесезонні шини. Але, вибираючи такі, слід пам’ятати, що властивості шин залежать не тільки від малюнка протектора, але й від гумової суміші. Купуючи всесезонну гуму, зверніть увагу на країну-виробника. Адже гума, яку виробляють, наприклад, у Південній Америці, буде відрізнятися від гуми, виробленої в Північній Європі. Обумовлено це тим, що температурний діапазон може бути дуже великий.

Якщо питання економії стоїть гостро, можна перевзути свій автомобіль у ненові шини. Гума хорошої якості, навіть будучи вживаною, може виявитися кращою і прослужити довше, ніж нова, але якості невисокої. І економія в такому випадку буде пристойна. Головне – пам’ятати, що шини, які не відповідають сезону, наражають на небезпеку не лише водіїв і пасажирів, а й пішоходів. Тому краще не економити і міняти шини вчасно.

Ще статті по темі

Back to top button