Суспільство

Через модернізацію «Укрзалізниця» наражає жителів Чернігівщини на небезпеку

«Укрзалізниця» вирішила скоротити штат охорони залізничного мосту, що пролягає через річку Десна в селищі Макошине, що в Менському районі, встановивши натомість на мосту камери відеоспостереження. З таким рішенням жителі селища категорично не погоджуються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Укрзалізниця» хоче перекласти утримання збиткових колій на місцеві бюджети, – депутат облради

Сьогодні міст охороняють лише вночі два охоронці, які допрацьовують до кінця місяця. Раніше під пильним оком охоронців міст перебував цілодобово. Проте денну охорону вже скоротили. Далі – об’єкт кидають напризволяще, тобто на розкрадання недобросовісних громадян. Саме цього макошинці й бояться найбільше. Адже якщо міст почнуть розбирати на металолом, то безпека пересування ним буде під питанням.

«Якщо міст почнуть розбирати, хто нестиме відповідальність за аварію потяга і, не дай Бог, людські жертви? Хто його ремонтуватиме, якщо виникне потреба, за такого ставлення до залізниці? Якщо скорочують людей, то де впевненість, що його ремонтуватимуть? А якщо не ремонтуватимуть і потяги пустять в іншу сторону, наша сторона – Мена, Макошине, Сновськ — залишиться без сполучення з Києвом. Це серйозне питання», – наголошує староста Макошинського старостинського округу Менської міської ради Роман Коваленко.

Якщо проблема сполучення селян із Макошиним лише часткова, адже ще функціонує паром і човен, тобто фактично 9 місяців у році таке питання не стоїть гостро, то цілісність і безпека самого мосту та перехід по ньому без охорони викликає в людей глибоке занепокоєння.

Думку «Укрзалізниці» з цього приводу жителі селища вважають некомпетентною. Адже, на переконання залізничників, якщо макошинці хочуть залишити все, як є, то мають фінансове зобов’язання з його утримання взяти на себе, водночас для забезпечення переходу побудувати пішохідний міст окремо. Також в «Укрзалізниці» жителів селища запевнили, що встановлять камери відеоспостереження й у разі потреби забезпечать ремонтні бригади.

Проте, на думку Романа Коваленка, камери не дадуть результату.

«Якщо людина приїде різати рейки, за скільки часу туди доїде поліція? Де впевненість, що вона взагалі приїде?» – бідкається чоловік.

Наразі всі ці запитання залишаються відкритими. Офіційний коментар «Укрзалізниці» читайте згодом.

Ще статті по темі

Back to top button