Суспільство

Через мошок на Чернігівщині гинуть свійські птахи

На Чернігівщині від мошок гинуть свійські птахи. Непоодинокі випадки зафіксовано в багатьох громадах області.

«Особливо це спостерігаємо в північних районах області. В Корюківському, Новгород-Сіверському є такі випадки. Господарі намагаються не випускати худобу, щоб вберегти її. Мошки потрапляють у носоглотку та забивають систему дихання, потрапляють у гортань. Це так звані випадки задухи. Проте це стосується не лише малої худоби, до прикладу, мошки можуть залітати в носа коровам, теж дошкуляють», – зазначив у коментарі ЧЕЛАЙН еколог Юрій Карпенко.

«Вранці випустили курей. Вдень ще всі були, а ввечері бачимо – трьох півників нема і трьох курчат. І це не тільки в нас, але й по селу говорять, що мошки потрапляють у дихальні шляхи, тому гине птиця домашня. В кого качки, в кого кури», – зазначає Надія Матюха, жителька с. Покошичі Понорницької ТГ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Транспортні баталії тривають: що наразі відбувається з громадським транспортом Чернігова (Відео)

Причиною великої кількості мошок на території області є рання весна та значні розливи річок.

«Зараз вода потроху спадає, проте залишається вода в заплавах. Тому сказати, що мошки зникнуть сьогодні-завтра – не можна. Проте вже в другій половині червня їх має значно поменшати. Що ж зараз робити сільським мешканцям, хто тримає худобу – це часте запитання. Варто повісити на двері сараїв певні москітні сітки. Зрозуміло, що обприскувати всю худобу спеціальними засобами неможливо й неефективно. Дехто ставить ефірні олії гвоздики, хвойних, ваніль – вони відлякують мошок. Проте це для закритих територій, на вулиці це не допоможе. Є ще варіант притримати в цей період худобу в сараях», – радить ЮрійКарпенко.

Оксана Замятіна

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button