Суспільство

Через обстріли більше ніж 100 абонентів без світла: про ситуацію в Новгород-Сіверському районі

Прикордоння Чернігівщини часто зазнає ворожих обстрілів. Зокрема найбільше обстрілюють Новгород-Сіверську та Семенівську громади. А ще минулого тижня російська ДРГ розстріляла чоловіка на прикордонні.

Тож, чи, бува, не посилюються обстріли та яка ситуація нині, дізнавалися в Сергія Сергієнка, начальника Новгород-Сіверської РВА.

«Обстріли інтенсивнішими не стали. Все, як і зазвичай. Їх кількість не збільшилася. ДРГ більше не заходили. Поки все спокійно, військові працюють, то все нормально. Обстрілів зазнають населені пункти, які й раніше обстрілювали», – зазначив Сергій Сергієнко.

Зрозуміло, що обстріли часто завдають шкоди. Зокрема актуальним залишається питання щодо електрозабезпечення деяких населених пунктів.

«Це питання залишається відкритим. Енергетики працюють, розраховуємо, що вони швидко виконають свої завдання. Десь 104 абоненти в нас без освітлення у двох громадах, які обстрілюють – це Семенівська і Новгород-Сіверська громади. 76 абонентів – у Семенівській громаді і 28 – у Новгород-Сіверській», – сказав Сергій Сергієнко.

У районі є населені пункти, із яких населення майже виїхало, а є й такі, де немає жодного жителя. Нині в зоні небезпеки залишаються приблизно 13 700 осіб, із них – 1416 дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розстріляли авто з цивільними на Чернігівщині при спробі евакуації – судитимуть військового рф

«Над питанням відселення людей на більш безпечну територію разом із головами громад працюємо постійно. Трапляється, що люди виїжджають, але через якийсь час повертаються. Бо кажуть, що то їхній дім. Дуже тяжко вмовити людей поважного віку, пенсіонерів, які не хочуть нікуди їхати. Тож стежимо, щоб у них була можливість отримати медичну допомогу, щоб було налагоджене водопостачання, електрика. Громади над цим працюють і ми це питання контролюємо.

На сьогодні у випадку евакуації, якщо буде критична ситуація і доведеться людям виїжджати, то, відповідно до планів евакуації, затверджених ОВА, маємо місця для переселенців, із продуктами харчування на перший час», – розповів Сергієнко.

Водночас вживають заходів, аби населення району, особливо на прикордонні, було забезпечене хлібом, зокрема безкоштовним, й іншими необхідними продуктами харчування.

«Здійснюється доставка продуктів харчування, багато громадських організацій продовжують спілкування з громадами, з громадськими об’єднаннями. Передають не тільки продукти, а й будівельні матеріали. Це все й інші речі насамперед передаємо багатодітним родинам, людям похилого віку, інвалідам. Також відбувається робота з переселенцями. На сьогодні надають пакети для відновлення житла, якщо в цьому є потреба чи люди переїхали. Є ковдри, білизна, яку видають людям для забезпечення їх усім потрібним. Передають медичні препарати. У такому форматі працюємо», – повідомив Сергієнко.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button