Суспільство

Чернігів латає «бойові рани» на дахах багатоповерхівок

Цього літа кількість роботи у чернігівських комунальників у рази є більшою. Сотні будинків пошкоджені внаслідок активних бойових дій і потребують відновлення: заміни покриття дахів, скління вікон на площах загального користування та обслуговування внутрішньобудинкових мереж, зіпсованих внаслідок розмерзання систем опалення, адже з березня місто було без тепла.  

Робітники КП “ЖЕК-10” до осені, початку опалювального сезону, мають встигнути відремонтувати більше 100 пошкоджених будинків.

Огляд та фіксацію пошкоджень працівники КП “ЖЕК-10” почали  відразу після закінчення активної фази бойових дій.

— З 220 будинків, які ми обслуговуємо, пошкоджено 150. З них із прямим влучанням —  50, є один будинок, куди снаряди влучали до 10 разів, — повідомив начальник КП «ЖЕК-10» Ігор Лущай. 

Внаслідок обстрілів та бомбардувань зазнали пошкоджень та руйнувань, як приватні оселі, так і площі загального користування.

— Ми ремонтуємо місця загального користування, ті ж дахи, під’їзди. Квартири — це приватна власність і тут уже не наша відповідальність. Це перш за все відповідальність держави.  І компенсацію витрат мешканців, і ремонт, має забезпечувати держава зі свого фінансування, — говорить Ігор Лущай.

Якщо говорити про об’єми робіт, то комунальникам КП “ЖЕК-10” потрібно замінити 2500 кв.м. покрівлі та 3000 кв. м. скла у вікнах.

—  Наразі замінюють покриття покрівель дві бригади, одна — з Хмельницького. Стосовно скління, то  також працює дві бригади, — додає Ігор Лущай. 

Матеріали для цих робіт придбані за кошти міського бюджету. У квітні цього року рішенням виконкому Чернігівської міської ради погодили виділення 30 млн грн на проведення ремонтних робіт житлового фонду, з них — 6 млн 900 тис грн отримає КП “ЖЕК-10”. Фінансування спрямують на ремонт дахів, скління та заміну вікон, обслуговування внутрішньобудинкових мереж.

— За сприяння міської ради, міського голови, Управління ЖКГ, нам на даний час виділено матеріалів близько на мільйон гривень. Матеріалами ми забезпечені — зараз працюємо. Працівників не вистачає, приїхали на допомогу з Хмельницького. Подали вакансії  і на службу зайнятості, люди йдуть, тому що роботи у місті мало, в принципі, працівники приходять, — розповідає про ситуацію з виконанням ремонтних робіт начальник комунального підприємства

Якщо не відремонтувати дахи і вікна на площах загального користування, а також внутрішньобудинкові мережі, то будинок залишиться взимку без тепла. Мережі наразі перевіряють і виявляють несправності, аби вчасно їх усунути. Минулого тижня  обстежили до 30 багатоквартирних будинків.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Ще статті по темі

Back to top button