Суспільство

Чернігів накрило тополиним пухом: чому його в місті так багато

Традиційно на кінець травня на початок літа припадає плодоношення тополь. Це насіння звикли називати пухом тополі. Наразі в Чернігові цей пух можемо спостерігати скрізь. Чому його так багато в місті та коли пройде цей пік плодоношення тополь, у коментарі ЧЕЛАЙН розповів еколог Юрій Крапенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Книжка – це цікавий світ»: у Чернігові нагородили номінантів «БібліоОскара» (Відео)

«У невеликих селах менше пуху, аніж у містах, оскільки міста, зокрема й Чернігів, у повоєнний час озеленювали саме тополею. Зараз ми бачимо вже дорослі дерева, а саме жіночі екземпляри, які плодоносять. На території області простежуємо три види тополь: тополя чорна, або осокір; тополя біла і тополя тремтяча, або осика. Зокрема, висаджували саме ці породи, бо вони добре пристосовуються до наших умов і є прекрасними біофільтрами. Вони поглинають промислові забруднення, пов’язані з атмосферними забрудненням, викидами транспорту. Тому тополі висаджували при дорогах. Щоб не було цього пуху, потрібно було висаджувати чоловічі екземпляри, але з насіння визначити, яка саме та особина, майже неможливо», – пояснює Юрій Карпенко.

За словами еколога, пух тополі з’являється тоді, коли квітнуть лучні та злакові трави. Зазвичай цей процес триває з середини травня по липень. Тому завершення плодоношення тополі слід очікувати наприкінці червня або ж на початку липня.

Оксана Замятіна

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button