Суспільство

Чернігів скувала ожеледиця: вчіться правильно падати

Складні погодні умови, дощ і мороз призвели до утворення слизького шару льоду на поверхні доріг, що може спричинити травмування населення. Даємо деякі поради, як уникнути серйозних травм при падінні.

Без нагальної потреби не виходьте з дому. Але якщо вийти все ж таки необхідно, то пам’ятайте, що поспіх збільшує небезпеку, тому ходіть повільно, коли слизько.

Взимку краще носити взуття на низькій каучуковій чи іншій м’якій підошві з глибоким «протектором». Полоси рифлення повинні йти поперек підошви. Помітно знизити ризик падіння можна і підручними засобами. Наприклад, приклеїти лейкопластир до підошви, смужку поролону чи наждачного паперу, що посилить тертя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якою буде погода на Новий рік

Якщо не втрималися на ногах, спробуйте згрупуватися, щоб отримати якнайменший удар. Притисніть руки до грудей, ноги зігніть у колінах. Якщо ви падаєте на рівному місці, голову необхідно втягнути в плечі, лікті притиснути до боків.

Найкраще падати на бік. Під час падіння не можна виставляти вперед прямі руки. Більшість так робить інстинктивно, що й призводить до найпоширенішої травми – перелом передпліччя.

Якщо падаєте на спину, притисніть підборіддя до грудей, а руки розкиньте ширше. Окремі люди, перш ніж впасти, балансують – це допомагає їм не вдаритися сильно.

Якщо падаєте зі слизьких сходів, важливо захистити лице та голову, прикривайте їх руками. Не намагайтеся гальмувати падіння, розкидати в сторони кінцівки – це тільки збільшить кількість переломів.

Пам’ятайте, що в ожеледицю значно збільшується гальмівний шлях машини, тому не перебігайте проїзну частину дороги під час ожеледиці та снігопаду. Падіння перед автомобілем призводить до каліцтва або й до загибелі.

Якщо ви впали і через деякий час відчули головний біль, нудоту, біль у суглобах, запаморочення, на місці забиття утворилися пухлини – терміново зверніться до лікаря в травмпункт.

Тетяна Моргун,

Навчально-методичний центр

цивільного захисту та безпеки життєдіяльності

Чернігівської області

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button