Суспільство

Чернігівщина потребує кваліфікованих робітників, їм добре платять: реалії ринку праці

Від початку року в службі зайнятості області зареєстровано 12,7 тис. безробітних громадян. Із них 9,5 тис. поповнили лави безробітних від початку повномасштабної російської воєнної агресії (із 24 лютого). Загалом протягом січня-червня 2022 року послугами державної служби зайнятості скористалися 22,8 тис. безробітних, які перебували на обліку, а це на 13% менше, ніж за відповідний період минулого року.

За сприяння служби зайнятості цього року роботу отримали 3,8 тис. жителів області, 295 осіб залучено до громадських та інших робіт тимчасового характеру, ще 627 скеровано на професійне навчання.

Заступник директора Чернігівського обласного центру зайнятості Максим Торжевський каже, що через повномасштабну війну попит на робочу силу суттєво скоротився. Сталося це через часткове або повне зупинення діяльності низки підприємств і підприємців. Упродовж січня – червня 2022 року роботодавці Чернігівщини подали до служби зайнятості приблизно 4,9 тис. вакансій, що майже удвічі менше, ніж за відповідний період минулого року. Найбільше пропозицій було у сільському господарстві, на підприємствах переробної промисловості та у сфері торгівлі.

«Нині найбільший попит роботодавців спостерігається на кваліфікованих робітників з інструментом: швачок, електромонтерів, електрогазозварників, слюсарів-ремонтників, слюсарів-сантехніків. Також затребувані робітники з обслуговування устаткування та машин. Це водії, токарі, оператори заправних станцій, трактористи, машиністи екскаватора. Великим попитом серед роботодавців користуються й професіонали та фахівці – провізори, інспектори, інженери, лікарі, економісти, сестри медичні, бухгалтери, фармацевти, фельдшери, електрики, механіки, техніки. Серед найпростіших професій найбільш затребувані підсобні робітники, робітники з комплексного прибирання будинків, двірники, вантажники, сторожі», – у коментарі для ЧЕline зазначив Максим Торжевський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Перейменування вулиць наближає нашу Перемогу»: пояснення відомого чернігівського історика

І найцікавіше – про оплату праці. Середній рівень заробітної плати, яку роботодавці пропонують на вакансіях станом на 01.07.2022 року становить 9300 грн. Кожна п’ята вакансія – з мінімальним рівнем оплати праці (6500 грн). Хоча є й пропозиції роботи з гідною зарплатою.

«Наприклад, 25 тисяч пропонують лікарю ветеринарної медицини, інженеру з механізації та автоматизації виробничих процесів, головному бухгалтеру.

А 20 тис. – головному енергетику, водію автотранспортних засобів, інженеру-конструктору, трактористу-машиністу сільськогосподарського виробництва, лікарю-акушеру-гінекологу», повідомив Максим Торжевський.

За його словами, гідні пропозиції роботи є не тільки в Чернігові, Ніжині та Прилуках, а й у Коропі, Городні, Ріпках, Варві, Носівці, Сновську та інших населених пунктах Чернігівщини. Загалом найбільш високооплачуваними в нашій області є професіонали, робітники з обслуговування устаткування, службовці та керівники. Менше за інших заробляють представники найпростіших професій, торгівлі та сфери послуг.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button