Суспільство

Іриси Небесної Сотні прилуцького селекціонера розквітнуть у місцях пам’яті

У центрі Києва 03 червня висадили особливий сорт ірисів. Його вивів селекціонер Геннадій Мамченко із міста Прилуки у пам’ять про тих, хто в революційну зиму 2014 року віддав своє життя за Україну. Назва сорту – “Героям Небесної Сотні”.

Символічно, що квіти висадили у місцях, де пролилася кров героїв на алеї Героїв Небесної Сотні (колишня вулиця Інститутська), так званому “п’ятачку смерті” та на території Михайлівського Золотоверхого собору, місці, куди зносили тіла загиблих і де відспівували їх під час подій Революції Гідності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пам’ять про Героя Небесної сотні з Чернігівщини оберігатиме калиновий гай

Ідея назви сорту належить Українській Спілці Ірисів. Струнке суцвіття цієї вишуканої квітки спрямоване вгору, в небесну блакить, звідки душі героїв немов дивляться на багатостраждальну землю України.

“Події на Майдані сколихнули не лише мою родину, але і всіх членів Української Спілки Ірису. Саме тому на зборах Спілки  у 2014 році одноголосно було ухвалене рішення провести закрите голосування і надати назву «Героям Небесної Сотні» одному з перспективних гібридів. Це право набув ірис нашої селекції. Нехай ця квітка, розквітаючи навесні, нагадує про подвиг героїв на Майдані!” – говорить Геннадій Мамченко, завідувач відділу дендрології і плодово-ягідних культур Прилуцької дослідної станції Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України.

Перша клумба з ірисами Небесній Сотні з’явилася у 2015 році в Національному Ботанічному саду ім. М. М. Гришка НАН України. У 2016 році цей сорт квітів також висадили перед банером Небесної Сотні у місті Прилуки. У вересні 2018 року в Гнідині на Київщині біля пам’ятника Юрію Вербицькому за ініціативи Марини Терентьєвої, голови громадського об’єднання “Українська Спілка Ірису”, висадили квіти, серед яких і сорт ірисів “Героям Небесної Сотні”.

8_3

Найближчим часом планується уквітчати цим сортом пам’ятні місця і в інших регіонах України. Зокрема, цього літа клубні ірисів висадять на алеї Героїв Небесної Сотні в Обухові на Київщині та біля пам’ятника Героям Небесної Сотні у Миколаєві.

Джерело: prk.city

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button